L'estiu no és per desconnectar

Nombroses novetats editorials aporten elements de debat sobre els grans temes del nostre temps, com el futur de la democràcia

06.08.2017 | 00:05
L'estiu no és per desconnectar

Explica la filòsofa i professora Marina Garcés que la vida és un problema comú i només entomant-la així podem pensar en el futur. No obstant això, hi ha massa senyals que indiquen que la vida, avui en dia i en el món occidental, camina en direcció contrària i no és tant una ocupació col·lectiva com un conjunt de preocupacions aïllades i vivències individuals egoistes, insolidàries i consumistes. L'estat de salut de la democràcia -després d'una dècada de crisi, precarietat, auge dels populismes, impunitat financera i cor-rupció política- és al centre d'un debat que s'expressa, entre altres mitjans, en les novetats editorials. Si l'estiu és temps de novel·les per llegir a la platja o sota l'ombra d'un arbre, també és bon moment per donar una oportunitat a tot un seguit de títols que ens donen les claus per entendre el món.

Fa sis anys, el sociòleg alemany Ulrick Beck (1944-2015) va dir que, «quan s'ensorra l'ordre d'un món sencer, arriba el moment de reflexionar-hi». Aquesta frase encapçala el pròleg de La gran regressió, un projecte editorial que va posar en marxa el segell alemany Suhrkamp a final del 2015 per agrupar en un sol volum les aportacions de pensadors i assagistes d'arreu del món sobre el moment actual de la democràcia. Tal com escriu l'editor Heinrich Geiselberger, el recull «es proposa connectar amb la discussió portada a terme sobre la globalització durant els anys noranta del segle passat i donar-li continuïtat».

El volum conté les firmes de primeres espases de disciplines com la filosofia i la sociologia, incloent-hi Zygmunt Bauman, el reputat pensador polonès que va morir a principi d'aquest any. També hi ha articles, entre d'altres, de Nancy Fraser, Eva Illouz, Bruno Latour, Slavoj ?i?ek, Pankaj Mishra i, en clau catalana, de la barcelonina Marina Garcés i el gironí César Rendueles.

El llibre va néixer com a resposta a l'estat d'angoixa i estupefacció d'una Europa sacsejada pels atemptats terroristes -els atacs de París del 13 de novembre del 2015- i el tracte inhumà ofert a milers de persones que buscaven refugi a Europa procedents de països en guerra. Concebut en clau internacional, s'ha traduït a diferents idiomes, entre els quals el català, i és un símptoma de la voluntat i la necessitat de reflexionar sobre els mals que afecten la convivència i la democràcia.

En aquest reportatge es reporten un seguit de títols que analitzen els grans mals del nostre temps, des de la preocupació pel futur del projecte europeu fins a la lluita feminista, de l'emergència de figures com el controvertit Donald Trump a les conseqüències de la llarga guerra de Síria, de les reivindicacions socials d'una ciutadania abocada a la precarietat econòmica i vital a les urgències del canvi climàtic.

Parlant dels esmentats atemptats de París, Geiselberger explica que «el tractament polític, mediàtic i discursiu donat a aquests esdeveniments causava la impressió que de sobte el món reculava més enllà d'uns estàndards aconseguits amb dures lluites i que s'havien donat per segurs». L'amenaça ja es manifesta i cal pensar, llegir i actuar per evitar la gran regressió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Follett, Auster, Marías, Grandes i un Bolaño inèdit, novetats de la tardor

Follett, Auster, Marías, Grandes i un Bolaño inèdit, novetats de la tardor

Alfaguara llançarà el llibre inèdit del desaparegut autor xilè · En els proper mesos també...

L´energia de David Bisbal enamora el públic de Cap Roig

L´energia de David Bisbal enamora el públic de Cap Roig

Els sons més electrònics del nou treball de l'artista andalús, «Hijos del mar», acompanyen els...

El Festival de Cap Roig ha superat el seu rècord d´assistència, amb més de 46.000 espectadors

El Festival de Cap Roig ha superat el seu rècord d´assistència, amb més de 46.000 espectadors

Jason Derulo va cloure ahir una dissetena edició en la qual s'han exhaurit entrades en 20 dels...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema