Una nova forma de fer música virtual

L'Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València està treballant per generar impactants continguts audiovisuals en discoteques, concerts i pubs · La plataforma europea VISUALmusic crearà programes que estiguin a l'abast dels usuaris

08.08.2017 | 07:11
Els socis del projecte planegen generar jocs de llums i efectes amb làsers.

Un nou programari que uneix imatge 3D, làser i realitat virtual, en el qual treballen investigadors de l'Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València (UPV), permetrà generar impactants continguts audiovisuals en discoteques, concerts i pubs, associats a la música de forma semiautomàtica. VISUALMusic, liderat per l'empresa valenciana Brainstorm, és un projecte europeu que pretén revolucionar la indústria musical creativa i que acostarà a les grans discoteques, però també a pubs i petites sales de concerts, l'última tecnologia per a la creació d'innovadors continguts visuals associats a la música que soni en cada moment.

Per això, els socis del projecte treballen en una nova plataforma integrada que permetrà generar i controlar en temps real animacions, bateries d'imatges 2D i 3D, jocs de llums, efectes amb làsers, realitat virtual i d'una forma senzilla i barata. «Actualment no hi ha eines d'aquest nivell en el mercat. Aquesta plataforma facilitarà enormement la creació de contingut audiovisual 3D associat a la música; permetrà sincronitzar el material creat a la música que sona mitjançant l'anàlisi de ritme i semàntica de la mateixa», explicava l'investigador de l'iTEAM Javier López Monfort.

La clau de la nova plataforma, segons destaca l'investigador, resideix en la incorporació a la mateixa de tecnologia desenvolupada per Brainstorm. En el projecte, finançat pel programa Horizon 2020, participen també famosos DJ's de l'escena europea com Oliver Huntenman i Joachim Garraud, la discoteca més gran de Bèlgica (Versuz) i la Universitat de Pàdua.

El treball de la UPV se centra en implementar els algoritmes d'anàlisi musical per extreure la informació de ritme, melodia i semàntica musical que permet crear de manera automàtica imatge 3D d'acord amb la música. «Actualment, la creació d'animacions visuals atractives durant esdeveniments musicals està restringida a promotors de grans concerts, artistes de primera fila o les discoteques i sales de ball més famoses», apuntava López Monfort.

Això es deu fonamentalment «al fet que les presentacions han de ser dissenyades prèviament i adaptades per a la música», afegia.

A més, Montfort assegura que «es tracta d'un servei car, que requereix la contractació de tècnics audiovisuals especialitzats en la generació dels continguts d'animació, així com d'operadors per activar el contingut mentre s'està reproduint la música al local».

La plataforma europea VISUALmusic incorporarà programes de tecnologia gràfica que permetran crear continguts d'alt impacte, dinàmics i atractius, sense necessitat de tenir grans coneixements de disseny.

Els usuaris de la plataforma podran crear així mateix les seves pròpies presentacions en temps real, acompanyant els DJ durant les seves sessions en les grans pistes europees o en un concert a gran escala. López Montfort va afirmar que «També tindrà versió per a petites discoteques o pubs que vulguin tenir un sistema audiovisual que funcioni de manera automàtica i que no es puguin permetre tenir un videoDj dedicat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Els investigadors han trobat un molar en el jaciment de Moià on l'any passat es va descobrir una...

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

El pianista alemany Severin Eckardstein, el Quartet Maig i el Cosmos Quartet són els tres...

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

L'«opera prima» de la directora Carla Simón, rodada l'any passat a la Garrotxa, competirà per...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema