Eudald Carbonell lidera l'excavació de l'Abric Romaní

?Els arqueòlegs tenen l'objectiu de documentar com era la vida dels neandertals fa 60.000 anys

09.08.2017 | 07:14

Un total de 53 arqueòlegs procedents de diferents universitats del món han començat aquesta setmana la 35a edició de la campanya d'excavacions a l'Abric Romaní de Capellades (Anoia). Sota la direcció de l'arqueòleg Eudald Carbonell, membre de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l'objectiu d'enguany és acabar d'excavar el nivell Q –d'entre 58.000 i 60.000 anys d'antiguitat-, on s'han trobat fins a una cinquantena de fogars. Segons Carbonell, es tracta d'un nivell d'ocupació on «el cavall, el cérvol i els bòvids eren l'aliment fonamental dels grups de neandertals que utilitzaven l'Abric com a campament central».

L'Abric Romaní és una balma que s'obre dins la cinglera del Capelló, a Capellades. Es tracta d'un jaciment arqueològic del paleolític que des de l'any 1983 es troba en procés d'excavació en diverses campanyes dirigides per l'arqueòleg i exdirector de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Eudald Carbonell. En la campanya d'estiu d'aquest 2017 els arqueòlegs se centraran en finalitzar l'excavació del nivell Q, de fa uns 60.000 anys, amb l'objectiu de seguir aprofundint en el coneixement dels assentaments neandertals i de com eren els seus models de conducta.

De fet, segons va relatar ahir Carbonell, el nivell Q és molt ric en fòssils i durant les dues últims campanyes ja s'hi ha localitzat més de 10.000 restes d'eines de pedra, principalment sílex, i també restes de fauna que caçaven els neandertals, com ara cavalls, cérvols i cabres. A més, es tracta d'un nivell molt ric en fogars i en aquesta nova campanya està previst excavar-ne meticulosament més d'una vintena.


El repte del museu

Un dels grans reptes pendents de l'equip d'investigadors que dirigeix Eduald Carbonell és fer realitat el museu del neandertal. De fet, fa més de set anys que es van començar a fer els primers passos per construir el Museu del Neandertal a Capellades però la crisi econòmica va frenar el projecte i el va deixar en un calaix. Amb el temps, la idea del museu s'ha anat reformulant i la idea que actualment té Eudald Carbonell al cap és la de dedicar-lo a l'alimentació neandertal.

El director de les excavacions treballa amb la col·laboració del cuiner Ferran Adrià en aquest projecte i creu que «explicar la gastronomia, la cuina i els hàbits de vida dels neandertals ens pot ajudar a comprendre com viuen els humans actuals». Carbonell va dir ahir que la idea és que sigui un museu «diferent» i «multidisciplinari» on «a partir d ela cacera dels animals, podem explicar el clima, les eines, la distribució dels fogars i com vivien els primers europeus clàssics».

D'altra banda, Carbonell també confia que es pugui obrir «properament» la Cinglera del Capelló perquè els visitants puguin fer una ruta per la passarel·la que hi ha instal·lada i puguin observar els més de vint jaciment arqueològics de diferents èpoques que hi ha a la zona. Carbonell va admetre que no hi ha cap calendari previst d'obertura d'aquests equipaments i ha lamentat que «s'han fet molts intents i hem tingut molt mala sort». Amb tot, l'arqueòleg es mostra optimista i creu que, un cop superada en part la crisi econòmica, «els propers anys ens ha de permetre obrir aquests equipaments».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema