La Sala d'Exposicions Municipal de Darnius acollirà des d'avui l'exposició dedicada a l'escriptor Josep Maria Gironella, fill predilecte del municipi empordanès. La mostra, que forma part dels actes que s'han organitzat en el marc de l'any del centenari, inclourà documents i fotografies per recordar la figura i obra de l'autor de novel·les com Los cipreses creen en Dios, nascut el 31 de desembre del1917 en aquest municipi i que va traspassar el 2003 a Arenys de Mar.

La mostra, que restarà oberta cada dia de 12 h a 14 h i de 16.30 h a 20 h fins a l'11 de setembre, i dissabtes, diumenges i festius en el mateix horari, fins al 31 de desembre, inclou material divers com documents inèdits, Xilografies Gironines, portades dels llibres de Gironella, premis i reconeixements rebuts al llarg de la seva extens trajectòria, entrevistes publicades, titulars i reculls de premsa i fotografies. Un material que vol donar a conèixer tant la personalitat de l'escriptor com les seves aficions, frases cèlebres o anècdotes i referències sobre els seus viatges per diversos punts.

Empordanès de naixement, arenyenc d'adopció i gironí d'inspiració, Josep Maria Gironella i Pous va viure al llarg de la seva vida en ciutats diverses com París, Barcelona, Palma de Mallorca, Bonn, Hèlsinki, Zurich o la Índia. Va viatjar pràcticament per tot el món, plasmant amb mestria les seves percepcions en nombrosos llibres de viatges. A més, entre la seva obra, també destaquen novel·les sobre la història així com assajos, poesia, biografies i autobiografies. En total, al voltant de 40 obres que s'han arribat a traduir a l'anglès, al francès, a l'italià, a l'alemany, al japonès, a l'holandès i al finès

L'exposició commemorativa donarà el tret de sortida als actes que formen part del centenari del naixement de l'escriptor. Per aquest dimarts, 15 d'agost, i en el marc de la festa major de Darnius, hi ha prevista una cantada d'havaneres a la plaça Major del municipi. En aquesta cantada també es retrà homenatge al compositor José Ortega Monasterio, íntim amic de Josep Maria Gironella.

L'any Gironella també inclourà un cicle de quatre conferències, que obrirà Joaquim Nadal i Farreras, Director de l'nstitut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, el dissabte16 de setembre, amb el tema: Josep Maria Gironella i la ciutat de Girona. Seguirà Mn. Jaume Aymar, director del setmanari Catalunya Cristiana i de Ràdio Estel, que dissertarà sobre: En que creia Josep Maria Gironella, el dissabte següent, 30 de setembre, Joaquim Vidal, President de la Fundació Valvi de Girona, tractarà: Josep Maria Gironella, editor i clourà el cicle, Joan Domènec i Moner, President de la Fundació del Premis Literaris de Girona, que parlarà de, Lectura de Josep Maria Gironella.