El director general del Liceu, Roger Guasch, considera que, després d'haver-se aconseguit l'equilibri econòmic de la institució, el nou Pla de Sostenibilitat haurà de dissenyar «un teatre de futur que aposti per l'excel·lència», mentre les administracions hauran de preguntar-se ara «en quina lliga volem jugar».

Guasch, nascut el 1966 a tres carrers del Liceu, enginyer químic i gestor empresarial, va ser nomenat director general de l'emblemàtic teatre operístic l'octubre del 2013, en un moment en què el coliseu feia aigües, necessitava ajustos immediats i un canvi de rumb per no anar a la fallida.

En una entrevista amb Efe, Roger Guasch reconeix que en aquells moments «la veritat és que ningú sabia com estava de números el Liceu, tant és així que legalment jo tenia tres mesos per presentar concurs voluntari», doncs no es podien pagar nòmines ni factures i s'arrossegava un deute de 16 milions.

Davant aquesta delicada situació, «el que vam fer va ser dissenyar un Pla de Viabilitat on buscàvem la implicació de tot l'entorn Liceu, des de les administracions als treballadors, els abonats i el públic en general, per sortir de la crisi, i això és el que ens ha portat a un equilibri econòmic».

Així, en aquesta passada temporada els ingressos se situen en els 44,8 milions d'euros, 7,8 més que en la del 2013/14, i es registrarà un superàvit d'uns 242.000 euros, davant del dèficit de 3,9 milions de fa quatre anys, en els que el públic ha crescut en un 24%.

Roger Guasch veu fonamental que les administracions -Govern central, Generalitat i Ajuntament de Barcelona- se segueixin implicant en el Liceu els anys vinents, doncs encara arrossega un deute acumulat de 13 milions que es va reduint amb la seva ajuda i amb la millora del compte de resultats, i que ha de retornar-se fins a 2025.

La nova temporada s'iniciarà dins del nou Pla Estratègic i de Sostenibilitat, que Guasch resumeix en tres punts: «Com afrontem l'àmbit de la digitalització, com consolidem el que hem fet amb l'orquestra, el cor i el projecte social, i com disenyem allò que ens agradaria que fora el Liceu de l'excel·lència del futur».