1898. Los últimos de Filipinas, Abracadabra i Estiu de 1993, de la catalana Carla Simón, han estat les tres pel·lícules preseleccionades per l'Acadèmia de Cinema, entre les quals sortirà la que anirà als Oscars per competir per la Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa. Aquesta selecció ha sortit d'entre els 42 llargmetratges estrenats entre l'1 octubre del 2016 i el 30 de setembre 2017.

Així ho va anunciar ahir la presidenta de l'Acadèmia del Cinema, Yvonne Blake, que va llegir, en presència de la notària Eva Sanz del Real, la preselecció decidida pels membres de l'Acadèmia. El pròxim dia 7 de setembre es donarà a conèixer el títol de la cinta que definitivament representarà Espanya en la pròxima edició dels premis Oscar, que aquest any celebren el seu 90è aniversari.

Rodada l'any passat a la Garrotxa, Estiu 1993 és una de les grans favorites per entrar a la cursa pel premi de l'Acadèmia de Hollywood. Una de les productores executives de la cinta, María Zamora (Avalon), en absència de la directora de la cinta, Carla Simón, de promoció en diversos festivals de Llatinoamèrica, va explicar ahir a l'acte celebrat a Madrid que la pel·lícula «va sorprendre moltíssim» els acadèmics, ja el dia de la seva presentació.

«És una pel·lícula que transmet molta veritat, cosa que no passa gaire. L'Acadèmia la va acollir amb sorpresa i els va agradar molt, no s'esperaven una pel·lícula tan maca i tan ben explicada, tan petitona», va considerar.

El film explica la història autobiogràfica de la mateixa directora; uns dies a l'estiu d'aquell any en el qual una nena ha de traslladar-se a viure al camp amb el seu oncle, la dona d'aquest i la seva petita filla després de la mort dels seus pares a causa de la sida. Zamora va explicar que, a més dels premis internacionals, entre els quals hi ha el de la millor opera prima de la passada Berlinale, la pel·lícula va aconseguir recaptar més el segon cap de setmana d'exhibició que el primer, un fet també insòlit i que demostra «que ha funcionat el boca orella». Fins ara, la cinta ha estat vista per uns 80.000 espectadors, i segueix projectant-se en trenta sales d'arreu d'Espanya.

«Estem també sorpresos de la internacionalitat d' Estiu 1993» va afegir Zamora, referint-se als més de 30.000 espectadors que ja l'han vist a França i aviat s'estrenarà a Holanda, Bèlgica i Estats Units. Ahir, Carla Simón va defensar la seva cinta a Xile i ja ha estat venuda a l'Argentina, Colòmbia i Mèxic; després, anirà al festival de Londres i passarà per Made in Spain, de Sant Sebastià.

Les dues altres rivals

Abracadabra, de Pablo Berger, que s'acaba d'estrenar i amb bones dades de taquilla és clarament l'aposta més arriscada dels acadèmics, no només perquè es tracta d'una comèdia, sinó pel caràcter obertament surrealista o «hipnòtic» de la cinta. Explica la història d'un home que acaba sent posseït per un esperit durant una sessió d'hipnosi d'estar per casa amb la qual el convidat a un casament vol amenitzar els convidats. «Estic molt content perquè la paraula Oscar és un imant per al públic i al final, els directors el que volem és arribar al màxim nombre de gent possible», va dir Berger, en declaracions a Efe.

De la mateixa opinió és Salvador Calvo, director de Los últimos de Filipinas, que va explicar a la seu de l'Acadèmia com la seva cinta, després de recaptar més de dos milions d'euros a taquilla, està ara en la plataforma en línia Netflix i «aviat s'emetrà a la Televisió Espanyola». «És un plaer, un honor, que l'hagin preseleccionat, encara més sent una opera prima», va dir Calvo, que ha vist i admira -«són dues grans pel·lícules», va dir- les altres competidores en aquesta preselecció.

1898. Los últimos de Filipinas és una pel·lícula històrica basada en la resistència que va oposar l'últim destacament espanyol en la colònia de les Filipines, en el poble de Baler, als revolucionaris locals durant 337 dies. Calvo va confirmar que la cinta ha tingut molt bona acollida als Estats Units, i que va agradar molt a Cuba, on, fins i tot, la van passar per la televisió nacional.