La Schubertíada de Vilabertran és un dels festivals de música de cambra més prestigiosos d'Espanya, que aquest any compleix 25 anys amb l'objectiu de donar a conèixer les obres del pianista i compositor Franz Schubert, que va viure a l'ombra de músics de renom com Beethoven. Segons el president de l'associació impulsora de la cita des dels seus inicis, Jordi Roch, gràcies a les diferents edicions del festival, la gran quantitat d'obres que va compondre l'artista estan ara «més prop del públic».

Malgrat estar durant molt temps a l'ombra de Beethoven, que va ser el gran compositor coetani a Schubert, el pianista va crear i va popularitzar un gènere inèdit en l'època anomenat lied, del qual va escriure fins a sis-centes peces diferents.

El festival empordanès, que va arrencar ahir a la nit a l'església romànica -amb el concert d'Ilker Arcayürek (tenor), Wolfram Rieger (piano)- i es prolongarà fins al 3 de setembre, proposa un acostament a la vida i obra de l'artista vienès a través de la seva música íntima. «Gràcies a la nostra iniciativa, cada vegada és més freqüent escoltar temes de Schubert en diferents escenaris», va apuntar Roch.

El festival suposa un homenatge al compositor i, a la vegada, un punt de trobada de les grans obres de la història de la música de cambra interpretades pels millors artistes. «Procurem apostar per audicions d'obres que mai han estat interpretades a Catalunya», va explicat el fundador de la cita, que ha indicat que, per a aquest 25è aniversari s'han escollit obres de Beethoven perquè acompanyin els lieder de Schubert.

La música del prestigiós artista alemany, reconegut com un dels millors compositors de tots els temps, arribarà a Vilabertran de la mà del Quartet Casals, que interpretarà la integral de quartet de corda de Beethoven, que està formada per setze quartets que es repartiran entre cinc nits.

Amb la presència del Quartet Casals, reconegut actualment i segons Jordi Roch com «el millor del món», la Schubertíada comptarà amb una de les obres més prestigioses del món, que fa més d'un segle que no s'interpreta a Catalunya.