El festival 'Ésdansa' arriba als 35 anys ''creant tradició'' i apropant cultures. El CaixaForum Girona ha acollit aquest dilluns la presentació de l'edició d'enguany, que compta amb la novetat de 'El Laboratori', un nou espai d'experimentació a partir de la dansa d'arrel tradicional. El festival s'allargarà fins al proper 27 d'agost a Les Preses, a la Garrotxa i un any més, la creació i la innovació són presents en tot el festival. La cultura asteca serà la gran convidada amb un espectacle d'impacte al Clot de l'Infern (Parc de Pedra Tosca). Les xifres preveuen 140 hores de formació, 10 espectacles d'exhibició i 6 grups internacionals.

Aquest any, l'Ésdansa es reafirma en la seva aposta per la creació i la innovació, dues premisses que van marcar l'edició anterior i que aquest 2017 es veuran reforçades amb un projecte vinculat a la formació. Amb el nom d'El Laboratori, neix el nou espai d'experimentació a partir de la dansa d'arrel tradicional de l'Ésdansa i eix troncal d'aquesta edició. Amb aquest projecte es vol obrir una nova via de futur que ja va quedar evidenciada l'any passat a través d'espectacles com 'Oskara' i 'Gelajausiak' de Kukai Danza. Per fer-ho, es comptarà amb figures tant representatives com Cesc Gelabert que serà un dels integrants d'El Laboratori i que, a més a més, formarà part dels tallers de l'Ésdansa'T, oferirà xerrades participatives i se'l podrà veure en el seu espectacle 'Solos'.

La programació de l'Ésdansa 2017 proposa un seguit d'espectacles on la creació i la innovació s'han posat a disposició de la dansa tradicional. Es podran descobrir els nous llenguatges de la jota a través de Miguel Ángel Berna, exemples de dansa catalana de nova creació com 'Acròstic de l'Esbart Ciutat Comtal'; la simbiosi experimental entre l'expressivitat tradicional i el mestissatge d'influències amb 'A vore de Sònia Gómez i Ramon Balagué'; o el resultat de com el circ i la dansa encaixen i es nodreixen l'un de l'altre amb 'EgurRa, la proposta d'Oriol Escursell' guanyadora de la primera edició del premi Delfí Colomé.

Dins les propostes internacionals, aquesta edició convida a viatjar per les tradicions de Guinea Bissau, Iran, Bielorússia, la República de Kabardino-Balkària i Mèxic, cultura convidada d'aquest any. El grup mexicà serà l'encarregat de substituir a la companyia d'Indonèsia, que va haver de declinar poder-hi ser per qüestions alienes a l'organització ara fa just un mes. Una de les grans sorpreses i sens dubte el plat fort d'aquest canvi, serà poder descobrir els enigmes de la cultura asteca dins l'entorn únic del Parc de Pedra Tosca. A la mitjanit del dijous 24 d'agost, els ritmes ancestrals mexicans inundaran el clot de l'infern en una nit màgica, on la dansa donarà veu a la comunió entre l'home i la natura.

El diàleg amb el paisatge també formarà part d'aquesta edició. Els espais naturals recuperats o adaptats per l'home seran els escollits, com a símil de l'evolució de la dansa tradicional que mantenint les arrels, es mostra viva i en constant transformació. Aquesta interacció de la dansa amb la natura estarà present al Parc de Pedra Tosca amb un itinerari on descobrir danses tradicionals i alhora un espai natural únic. També es ballarà a l'era, talment com ho feien en els pobles amb la música de Peret Blanc de Beget. I es peregrinarà fins a l'entorn de la petita ermita de Sant Martí del Corb per fer un salt en el temps a través dels 'Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat'.

Aquest any l'Ésdansa'T, la part de formació de dansa tradicional del festival, reestructura els seus tallers en un nou horari comú de dilluns a divendres i dóna cabuda als joves amb un itinerari propi, l'Ésdansa'T Jove, una nova línia que completa l'oferta formativa amb un espai propi per a nois i noies d'entre 13 i 18 anys. En total, seran més de 140 hores de tallers distribuïts en tres línies, una d'elles amb dos itineraris impartits al llarg de cinc dies, posicionen un any més l'Ésdansa'T com a màxim referent formatiu i veritable Campus de la dansa tradicional.