Prenent el ball com aquell art que permet expressar-se a tota cultura, fusionant història passada, però també present i futura, Les Preses celebra, des d'ahir i fins diumenge vinent, la 35a edició del festival Ésdansa. El municipi garrotxí torna a convertir-se així en l'epicentre de les danses d'arrel tradicional i també en punt de trobada de cultures d'arreu del món, reivindicant, tal vegada en el millor moment possible, l'agermanament entre països i cultures.

Enguany, i com ja és habitual, el festival ha tornat a convidar companyies d'indrets llunyans, que compartiran les seves danses amb els grups locals, i amb tots els qui s'apropin aquests dies al municipi per viure de prop l'essència del ball. D'aquesta manera, en aquesta edició, les propostes internacionals arriben des de Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Bielorússia i l'exòtica República de Kabardino Balkària.

Com a representants catalans, destaca la presència del creador Cesc Gelabert, l'Esbart Ciutat Comtal, Sònia Gómez i Ramon Balagué, l'Esbart Dansaire de Rubí i l'Esbart Marboleny de Les Preses. De l'àmbit estatal, hi seran la Compañía Miguel Ángel Berna, tot un referent de jota aragonesa moderna, el Col·lectiu Baakai Katiuska i Kolpez Txalaparta, del País Basc i Sarau Alcudienc, de Mallorca.

Exhibició de cultura asteca

Coincidint amb el 35è aniversari de l'Ésdansa, l'organització també ha decidit convidar tothom a descobrir una de les cultures més fascinants de la història de la planeta terra: l'asteca. Amb la presència de la Compañía de danza México Vivo, el festival proposa endinsar-se en els mites, els enigmes i els misteris d'una de les civilitzacions més enigmàtiques, influents i poderoses que van existir a l'Amèrica Llatina, abans de la colonització.

La cultura asteca exhibirà tot el seu poder la mitjanit de dijous, amb un itinerari que tindrà lloc al Clot de l'Infern, al Parc de la Pedra Tosca. El punt de trobada per aquest esdeveniment serà el baixador de Codella i per facilitar l'assistència, s'habilitarà un pàrquing a l'accés del parc, pel carril bici. En aquesta vetllada, la companyia mexicana presentarà alguns dels balls més populars que, en l'època precolombina, servien als guerrers per fer peticions als déus o demostrar el coratge del poble.

Aposta per la formació

Un dels eixos sobre els quals ha volgut girar el festival Ésdansa en els darrers anys és el de la formació. En aquesta edició l'Ésdansa't amplia fronteres d'edat amb una nova línia formativa per a joves d'entre 13 i 18 anys. Després de la gran acollida que ha tingut en les últimes edicions el Petit Ésdansa't, en aquesta edició l'organització ha volgut involucrar en els tallers de formació als adolescents. En aquesta primera edició hi participen un total de 35 joves.

L'estructura horària dels tallers de formació és enguany la principal novetat de l'Ésdansa't. Amb l'objectiu de facilitar la participació del públic familiar, fent coincidir els horaris de pares i fills, l'apartat formatiu d'aquesta edició va arrencar ahir i finalitzarà aquest divendres. Els alumnes aprendran els passos bàsics per ballar danses de tot tipus i d'arrels molt diverses, amb una clara aposta per la creació i la innovació, de la mà de Cesc Gelabert i Miguel Ángel Berna, així com de les fins a sis companyies internacionals presents al llarg de la setmana al festival. En total, segons ha informat la direcció del festival, l'Ésdansa't comptarà amb un total de 140 hores de formació.

Una gran festa d'aniversari

Arribar als 35 anys és una efemèride que els organitzadors consideren digne de ser celebrada. Per aquest motiu, la matinada de dissabte a diumenge, el recinte Ésdansa serà l'escenari d'una festa participativa en la qual hi prendran part totes les companyies que presents en aquesta edició. Hi seran Radost de Bielorússia, Netos de Bandim de Guinea Bissau, Leymer d'Iran, Tepenahuatl de Nicaragua, México Vivo de Mèxic i Sarau Alcudienc de Mallorca.

Les entrades pels espectacles de pagament oscil·len entre els 10 i els 12 euros, amb la possibilitat d'adquirir un abonament recinte -que inclou tres espectacles dins del Recinte Ésdansa al preu de 28 euros- o l'abonament espectacles -donant accés a un total de cinc espectacles de pagament al preu de 48 euros-. Les entrades es poden comprar anticipadament a www.ticketea.com o a www.es dansa.cat.