El primigeni so acústic del pop-folk ha donat pas a les guitarres, més properes al rock, a Desastres naturals. La banda, liderada per la figuerenca Núria Castelló, estrenarà divendres vinent, 1 de setembre, el nou escenari del festival Acústica a la plaça de la Palmera de la capital empordanesa, on presentaran el disc.

«Estem supercontents i esperem que vingui molta gent», sospira Núria Castelló, que actualment treballa en una escola de windsurf del Port de la Selva, i que va viure nou anys a Girona, on treballava com a model de l'Escola Municipal d'Art per pagar-se els estudis de Magisteri a la UdG. «Van ser uns anys feliços».

El disc Desastres naturals no parla de catàstrofes depriments, com el títol convida a pensar, sinó de «petits desastres quotidians que ens passen cada dia sense més conseqüències i que podem combatre amb una rialla», explica Castelló.

Les lletres tenen sempre present la mar i molt sovint l'Empordà, com al tema Prats Verds, que vol ser un paisatge, com una pintura de l'Empordà natal de l'artista.

Lakaste han gravat Desastres Naturals (Discmedi 2017) a Bucbonera Studios de Caldes de Montbui, sota la producció de Tomàs Robisco, un treball que veurà la llum aquest mes de setembre, gràcies al premi Sona9 que van guanyar i que presentaran en directe en diferents festivals de Catalunya. En la producció artística també hi pren part Joan Xifra, un fill d'anglès resident a Girona que és el guitarrista del grup.

Els altres dos components, fills de Girona, són Cadi (baix) i Txutxi (bateria).

Per Núria Castelló aquesta serà la cinquena actuació al festival de la seva ciutat, on en aquesta ocasió actuarà el mateix dia que també ho farà Txarango, Zoo o Blaumut.

«Descobrim la màgia que hi ha entre els dos quan de com mirem per un forat els secrets del fons del mar. Podríem baixar i parlar a tanta profunditat i sentir l'aire com si el resseguissis amb els teus dits», diu un fragment de la cançó Viatge submarí I.

«I i no sé com explicar-te tot el que em passa, hauríem d'estar junts, sentir com gira el món, ara que es veu que estem tan a prop», canta Castelló a l' Esquerda.