La dissetena edició del Festival de Teatre Amateur de Girona (Fitag) va arrencar ahir amb l'obra Guantanamera, de la companyia El Mirall de Blanes.

Aquesta comèdia d'humor negre es va representar al teatre Municipal de Girona després de la inauguració oficial del festival, que va anar a càrrec del president accidental de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el director del Festival, Martí Peraferrer.

Lluís Puig va afirmar que la «dimensió internacional» del festival ha obligat la Conselleria de Cultura a aportar «més suport». El conseller substitut de Santi Vila troba «bonic» que «els grups amateurs que estimen el teatre facin possible que molta gent de Catalunya participi en la cultura d'una forma activa».

Per Miquel Noguer, el Fitag no només porta «gran teatre a casa, sinó que també contribueix a dinamitzar el teatre de casa».

Per la seva part, Marta Madrenas va posar de relleu el «llenguatge universal del teatre» i va fer notar que durant aquests dies a Girona es podran enfortir lligams amb el teatre marroquí, ja que el Marroc és el país convidat d'aquesta edició del Fitag.

El director del festival, Martí Peraferrer, va assegurar que el Fitag «fa història» en el camp del teatre a finals de cada estiu amb un festival que cada edició «ens el prenem com si fos la primera».

«A través de la cultura, el Fitag prova que un altre món és possible», va dir Peraferrer, amb la memòria dels atemptats de Barcelona encara fresca, i va prometre «cinc dies de felicitat a través del teatre».

El director va convidar el públic que omplia la sala a posar-se la màscara del festival, en un gest col·lectiu de complicitat amb l'art dramàtic.

Al llarg de cinc dies, Girona serà el punt de trobada d'actors amateurs de 28 companyies de 12 estats diferents: Argentina, Brasil, Cuba, Colòmbia, Eslovàquia, l'Estat espanyol, el Marroc, la República Txeca, Rússia, Polònia, Uruguai i Xile). En total es representaran 29 espectacles.

El Festival s'emplaça en diferents espais de la ciutat de Girona: la Casa de Cultura, el pati de les Magnòlies de l'edifici de la Generalitat a Girona, el centre cultural La Mercè, el Teatre Municipal, la sala La Planeta, el cinema Truffaut i el pati del CaixaForum.

Fitag als municipis

A més, el festival continua amb el projecte Fitag als Municipis, que té com a objectiu estendre la vivència del teatre amateur a les comarques. Els municipis que hi participen són: Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Puigcerdà, Salt, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres.

Guantanamera, una comèdia negra que parla del teatre dins del teatre, tracta sobre segrestadores i segrestats, i al llarg de l'obra l'espectador va descobrint que el motiu del segrest no és ni polític ni econòmic, sinó artístic.

El Mirall és una companyia blanenca que l'any passat va celebrar els seu trentè aniversari sobre els escenaris. Ha participat al Fitag en diverses ocasions i ha estat seleccionada i premiada en el Visionat i en les campanyes de teatre de la Diputació de Girona.