La Royal Academy Of Arts de Londres (RAA) celebrarà des del proper 7 d'octubre una exposició dedicada a Salvador Dalí (1904-1989) i a Marcel Duchamp (1887-1968), que exposarà els vincles «estètics, filosòfics i personals» compartits per tots dos genis.

Dalí/Duchamp prendrà l'amistat que unia els dos artistes, dels més celebrats del segle XX, com a «punt de partida» i inclourà material explícit en algunes de les seves sales de caràcter marcadament sexual, segons un comunicat de la RAA.

L'exhibició inclourà més de 80 obres, entre pintures, escultures, fotografies, dibuixos, pel·lícules i material d'arxiu que deixarà patent les moltes connexions compartides pels dos genis.

Duchamp i Dalí es van conèixer a principis dels anys trenta a través de contactes en comú del grup dels Surrealistes i la seva amistat es va consolidar el 1933, quan el francès va realitzar la seva primera visita a Portlligat.

A partir de finals de la dècada dels cinquanta, Duchamp llogaria una casa en aquesta zona cada estiu i els dos artistes van seguir en contacte fins a la mort de Duchamp, el 1968.

Els dos homes, oposats a primera vista, tenien molts interessos en comú, com la seva passió pels viatges i el seu compromís amb la llibertat individual, a més de compartir un humor i escepticisme similars, que els va portar a desafiar els punts de vista artístics i vitals convencionals, agrega la nota.

La mostra s'organitzarà entorn de tres seccions temàtiques, la primera denominada Identities, que explorarà les identitats artístiques i personalitats de tots dos.

La segona secció de l'exposició es dirà The Body and The Objects (El Cos i els objectes), i estarà centrada en l'erotisme, abordat en les pintures, dibuixos i escultures tant figuratius com a abstractes.

La secció final, Experimenting with Reality (Experimentant amb la realitat), pretén mostrar com Dalí i Duchamp van respondre a les noves idees sobre el temps i l'espai, l'energia, la matèria i la gravetat.

L'exposició, a més, també comptarà amb un simposi on s'aprofundirà i es debatrà sobre els temes i interessos comuns que compartien el geni figuerenc i Marcel Duchamp.