Els textos que van reptar Felip V

L'Institut Valencià de Conservació restaura uns manuscrits del segle XVIII sobre assumptes del municipi de Vistabella del Maestrat en valencià, escrits en un moment en què Felip V ja havia dictat el decret que prohibia l'ús de la llengua pròpia

04.09.2017 | 09:40
Una de les restauradores treballa sobre un document.

L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació ha restaurat un conjunt de lligalls manuscrits que procedeixen de l'Arxiu Municipal de Vistabella del Maestrat. Els documents tenen una peculiaritat: estan escrits en valencià. Però no és això el que els diferència, sinó el temps en el qual van ser escrits. Els arxius pertanyen a l'època en la qual era vigent el Decret de Nova Planta emès pel rei Felipe V en el qual s'abolien els privilegis i furs de la Corona d'Aragó.

«És molt positiu que es trobin documents d'aquest tipus perquè els arxius solen ser els grans desconeguts», opina Gemma Contreras, directora de l'Institut de Conservació de la Generalitat. Els que es troben normalment són «documents i arxius municipals curiosos o actes del consell municipal». Aquesta reveladora troballa és una part de la història del poble que «és interessant» explicar ja que, segons apunta la directora: «Segurament ni tan sols la gent era coneixedora que a Vistabella es conservés el valencià en l'època». L'ajuntament va acudir a la institució fa, aproximadament, cinc mesos. Des de llavors, els experts han condicionat els lligalls per a la seva destinació final: la seva exposició al municipi de Vistabella del Maestrat, on romanen des de diumenge passat.

Es tracta d'un conjunt de documents que parlen sobre els passos, abeuradors, camps d'herbatge pel bestiar d'aquest terme municipal castellonenc durant el segle XVIII, així com documentació sobre el padró o les bogues de les terres del municipi al segle XIX, o una interessant documentació sobre l'inventari dels efectes existents en l'ermita de Sant Joan de Penyagolosa el 1845, el reglament que havia de seguir l'ermità del santuari el 1859 o les bases que va disposar el Bisbat de Tortosa a l'Ajuntament de Vistabella per a la bona administració del santuari.

Estat envellit del paper

En parlar de lligall, es fa referència a un conjunt de papers arxivats, generalment cosits i sense enquadernació, que custodien documentació. En aquest cas, tot el conjunt ha estat elaborat amb un material similar: un paper verjurat de grossor mitjà en el qual es pot observar alguna filigrana -lleó, sol, corona-.

La similitud en el suport de l'escriptura i el fet que tots els lligalls hagin estat emmagatzemats al mateix lloc, ha provocat que els danys i degradacions que s'han produït siguin molt similars en totes les peces.

L'estat de conservació en el qual es trobaven era precari, sobretot com a conseqüència de l'acidesa i oxidació del paper a causa de l'envelliment natural de la lignina que conté el suport. Les degradacions més notòries que s'apreciaven consistien en taques d'humitat per capil·laritat, presents en la totalitat de les peces sobre les quals s'ha intervingut, taques vermelles procedents d'algun vessament accidentat de tinta, així com nombrosos esquinçats i pèrdues de paper.

El procés principal d'aquesta intervenció ha estat la neteja, tant en sec com al mig aquós. Amb aquestes tècniques s'han pogut eliminar les taques superficials i altres més incrustades com a taques d'humitat i de tintes vermelles, que dificultaven i entorpien la lectura del text.

També s'han eliminat les deformacions causades per plecs en les fulles i s'han reparat els esquinçats i pèrdues de suport, amb empelts de papers de característiques similars a l'original.

Per finalitzar la intervenció, totes les peces en qüestió van ser cosides i emmagatzemades individualment en caixes de conservació realitzades a mida per als preuats lligalls.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Alexandre Blasi Boher treballant, en una de les fotos incloses al fons cedit.
El Museu de l'Exili rep el dietari inèdit del tinent Blasi

El Museu de l'Exili rep el dietari inèdit del tinent Blasi

La família del carrabiner republicà Alexandre Blasi, responsable del trasllat del patrimoni per...

La gira «Soy Peor Tour» porta Bad Bunny divendres a la sala La Mirona

La gira «Soy Peor Tour» porta Bad Bunny divendres a la sala La Mirona

L'aclamat cantant porto-riqueny de latin trap actuarà a partir de les tres de la matinada

El trio de jazz Threejay obre la temporada de concerts de la Casa de Cultura de Girona

El trio de jazz Threejay obre la temporada de concerts de la Casa de Cultura de Girona

La programació inclourà una versió del «Rèquiem» de Mozart per a quartet de corda i combinacions...

«Origen», la nova novel·la de Dan Brown, transcorre a Barcelona i Monsterrat

«Origen», la nova novel·la de Dan Brown, transcorre a Barcelona i Monsterrat

L'escriptor nord-americà Dan Brown, autor d' El codi Da Vinci, presentarà el pròxim 17 d'octubre a...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema