Un tren en pot amagar un altre

Àlex Nogué inaugura a la Casa de Cultura de Girona una exposició que intenta apropar l´art contemporani a l´espectador no especialitzat

07.09.2017 | 07:15
Àlex Nogué davant la peça "Blanc i negre".

Un tren en pot amagar un altre. Aquesta advertència de seguretat de les estacions de ferrocarril franceses ha estat presa per Àlex Nogué com a títol de la seva nova exposició que, entre altres obres, mostra una tela gegant pintada en negre tapada a escassament mig metre per una altra tela gegant sense pintar.

Amb aquesta obra aparentment absurda, titulada "Blanc i negre", Nogué, que és catedràtic de pintura de la Universitat de Barcelona, vol afavorir la reflexió sobre els codis i el llenguatge de l´art contemporani amb la voluntat d´acostar-lo a les persones no avesades.

L´artista i teòric reflexiona sobre el fet que els nostres avis veien poquíssimes imatges al cap del dia en la seva vida quotidiana, però tenien molt temps per "embadalir-s´hi"; en canvi, a partir de l´aparició de la televisió, i més avui amb Internet, "consumim voluntàriament o involuntàriament al cap del dia milers d´imatges que no assimilem" i, en conseqüència, "acaben redirigides a la carpeta de spam, al correu no desitjat de la nostra memòria", diu.

Àlex Nogué (Els Hostalets d´en Bas, 1953) ha participat aquest dimecres en la presentació de l´exposició a la premsa, al costat del president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el director de la Casa de Cultura, Lluís Freixas.

La mateixa reflexió sobre les diferents lectures o obres que hi pot haver amagades rere una obra plàstica –com un tren en pot amagar un altre– és present a la resta de peces de l´exposició. Una d´elles mostra unes palmeres pintades sobre fusta amb una línia de forats que permet la projecció lummínica de les palmeres. Una palmera en pot amagar una altra.

Una altra instal·lació mostra 90 imatges fotogràfiques de fragments de paisatge de la Vall d´en Bas, modificades a través de la pintura i el collage.

També hi ha una enorme caixa de fusta, de tal mida que podria ser l´embalum d´una camioneta, amb un rètol que adverteix l´espectador que cal demanar la clau a recepció per obrir la porta que permet visitar i recórrer l´interior.

L'artista, que amb aquesta peça busca la complicitat i l´entrada en joc de l´espectador, no va voler revelar en la presentació el contingut ni per als periodistes assistents a l´acte. La juguesca és que sigui cada persona individualment qui es prengui temps per demanar la clau i entrar a la misteriosa obra, una manera de demanar més pausa i reflexió per comptes de consumir museus i exposicions com si de fast food es tractés.

Aquesta nova exposició viatgera es podrà visitar a Girona fins el 30 de setembre i després iniciarà una itinerància per les comarques gironines. Algunes de les sales d´exposicions on es podrà veure la mostra són a Castellfollit de la Roca, Lloret de Mar, Ripoll, Blanes, Beuda, Roses, Santa Coloma de Farners, la Vall d´en Bas o Torroella de Montgrí.

Àlex Nogué és també el guanyador de la Biennal d´Art que convoca la Diputació de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Pujolboira pinta un Sant Sopar davant el Montgrí a l'absis de l'església d'Albons

?L'artista, «satisfet del resultat», no ha dibuixat el característic castell perquè la construcció...

Jerusalem protagonitza la nova exposició del centre d´art Bòlit

Jerusalem protagonitza la nova exposició del centre d´art Bòlit

El Centre d'Art Contemporani Bòlit_La Rambla de Girona exhibeix des d'ahir el muntatge...

El nou Pla de Museus preveu la fusió del d´Història i l´Arqueològic

El nou Pla de Museus preveu la fusió del d´Història i l´Arqueològic

El projecte preveu crear el Centre d'Arquitectura de Catalunya i l'ampliació del MACBA, i deixa...

El gestor cultural Eduard Bech dirigirà el Museu de l´Empordà

El gestor cultural Eduard Bech dirigirà el Museu de l´Empordà

Llicenciat en Història de l'Art, és actualment responsable de comunicació dels Museus d'Olot

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema