Un tren en pot amagar un altre. Aquesta advertència de seguretat de les estacions de ferrocarril franceses ha estat presa per Àlex Nogué com a títol de la seva nova exposició que, entre altres obres, mostra una tela gegant pintada en negre tapada a escassament mig metre per una altra tela gegant sense pintar.

Amb aquesta obra aparentment absurda, titulada "Blanc i negre", Nogué, que és catedràtic de pintura de la Universitat de Barcelona, vol afavorir la reflexió sobre els codis i el llenguatge de l´art contemporani amb la voluntat d´acostar-lo a les persones no avesades.

L´artista i teòric reflexiona sobre el fet que els nostres avis veien poquíssimes imatges al cap del dia en la seva vida quotidiana, però tenien molt temps per "embadalir-s´hi"; en canvi, a partir de l´aparició de la televisió, i més avui amb Internet, "consumim voluntàriament o involuntàriament al cap del dia milers d´imatges que no assimilem" i, en conseqüència, "acaben redirigides a la carpeta de spam, al correu no desitjat de la nostra memòria", diu.

Àlex Nogué (Els Hostalets d´en Bas, 1953) ha participat aquest dimecres en la presentació de l´exposició a la premsa, al costat del president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el director de la Casa de Cultura, Lluís Freixas.

La mateixa reflexió sobre les diferents lectures o obres que hi pot haver amagades rere una obra plàstica -com un tren en pot amagar un altre- és present a la resta de peces de l´exposició. Una d´elles mostra unes palmeres pintades sobre fusta amb una línia de forats que permet la projecció lummínica de les palmeres. Una palmera en pot amagar una altra.

Una altra instal·lació mostra 90 imatges fotogràfiques de fragments de paisatge de la Vall d´en Bas, modificades a través de la pintura i el collage.

També hi ha una enorme caixa de fusta, de tal mida que podria ser l´embalum d´una camioneta, amb un rètol que adverteix l´espectador que cal demanar la clau a recepció per obrir la porta que permet visitar i recórrer l´interior.

L'artista, que amb aquesta peça busca la complicitat i l´entrada en joc de l´espectador, no va voler revelar en la presentació el contingut ni per als periodistes assistents a l´acte. La juguesca és que sigui cada persona individualment qui es prengui temps per demanar la clau i entrar a la misteriosa obra, una manera de demanar més pausa i reflexió per comptes de consumir museus i exposicions com si de fast food es tractés.

Aquesta nova exposició viatgera es podrà visitar a Girona fins el 30 de setembre i després iniciarà una itinerància per les comarques gironines. Algunes de les sales d´exposicions on es podrà veure la mostra són a Castellfollit de la Roca, Lloret de Mar, Ripoll, Blanes, Beuda, Roses, Santa Coloma de Farners, la Vall d´en Bas o Torroella de Montgrí.

Àlex Nogué és també el guanyador de la Biennal d´Art que convoca la Diputació de Girona.