Fàbrega recrea la cuina ibera, grega i romana, i anima a elaborar receptes

L'escriptor gastronòmic documenta en un nou llibre les menges i els costums a taula dels habitants de l'època preromana · El volum es presentarà el dia 16 a la Llibreria Geli de Girona en el decurs d'un acte que inclourà un tast de porc amb albercoc

12.09.2017 | 07:05
Jaume Fàbrega presenta «La cuina medieval», en una imatge d´arxiu.

L'historiador, professor, escriptor i gastrònom Jaume Fàbrega ha dedicat un parell d'anys a recollir documentació per publicar La cuina antiga. Ibers, grecs i romans, un llibre que documenta històricament els costums del món clàssic a l'hora d'alimentar-se, i també ofereix un pràctic receptari de plats mil·lenaris pensats perquè es puguin elaborar a les cuines de les cases d'avui.

El llibre es presentarà a la Llibreria Geli de Girona el proper dia 16 en el decurs d'un acte que inclourà un tastet d'una de les menges que documenta, porc amb albercocs, elaborat pel cuiner Abraham Simon.

La cuina antiga és l'última entrega de la tetralogia que l'autor banyolí ha dedicat a la història de la cuina catalana i que inclou també els títols La cuina de 1714, La cuina medieval i renaixentista i La cuina modernista.

Fàbrega ha declarat que amb aquest nou llibre recrea «la cuina ibèrica, grega i romana, i anima a fer receptes» de menjars com el que es podrà tastar el dia de la presentacio.

«Si alguns dels ingredients de l'època avui no es poden trobar, ofereixo alternatives, de manera que les receptes són perfectament realitzables», aclareix l'escriptor, col·laborador habitual del Diari de Girona.

La cuina antiga conté un estudi fruit de dos anys de treball de recerca sobre la cuina prehistòrica d'ibers, grecs i romans.

«Parlo dels ingredients i primeres matèries que usaven, les tècniques culinàries, l'espai culinari on es cuinava i on i com es menjava», diu l'autor.

«Sorprenentment, tant la cuina grega com la romana tenen coses molt semblants a l'actual. La curina romana té plats que encara avui fem com els fesolets amb oli, el xai amb prunes, l'ànec amb peres o la sèpia amb pèsols».

Com sempre, Fàbrega desmunta mite de la dieta mediterrània perquè, per exemple, «resulta que els ibers no bevien vi sinó cervesa», diu, i afegeix que el vi «els va arribar dels grecs, com l'oli d'oliva i el pa».

El llibre també toca el tema de la cuina eròtica, que «interessava moltíssim a grecs i romans», i exposa com bebien el vi i quins tipus de vins tenien.

Al final afegeix una guia «molt completa» de totes les festes gregues i romanes que es fan encara avui a tot el món, per exemple el carnaval o evocacions i recreacions històriques com els manaies.

El llibre es presentarà a la Vil·la Romana de Tossa de mar el proper dia 30, a l'FNAC de Barcelona el 27 i el 8 d'octubre a Banyoles, al bar de la Plaça.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Alexandre Blasi Boher treballant, en una de les fotos incloses al fons cedit.
El Museu de l'Exili rep el dietari inèdit del tinent Blasi

El Museu de l'Exili rep el dietari inèdit del tinent Blasi

La família del carrabiner republicà Alexandre Blasi, responsable del trasllat del patrimoni per...

La gira «Soy Peor Tour» porta Bad Bunny divendres a la sala La Mirona

La gira «Soy Peor Tour» porta Bad Bunny divendres a la sala La Mirona

L'aclamat cantant porto-riqueny de latin trap actuarà a partir de les tres de la matinada

El trio de jazz Threejay obre la temporada de concerts de la Casa de Cultura de Girona

El trio de jazz Threejay obre la temporada de concerts de la Casa de Cultura de Girona

La programació inclourà una versió del «Rèquiem» de Mozart per a quartet de corda i combinacions...

«Origen», la nova novel·la de Dan Brown, transcorre a Barcelona i Monsterrat

«Origen», la nova novel·la de Dan Brown, transcorre a Barcelona i Monsterrat

L'escriptor nord-americà Dan Brown, autor d' El codi Da Vinci, presentarà el pròxim 17 d'octubre a...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema