Un total de 15 festivals d'arreu del territori català han creat una nova associació amb l'objectiu de compartir coneixements i problemàtiques, sumar esforços i col·laborar. Sota el nom de Xàfec -Xarxa de Festivals de Música de Catalunya-, la nova entitat es va donar a conèixer oficialment ahir divendres al Mercat de Música Viva de Vic i, entre d'altres, està integrada per festivals com l'Aphònica de Banyoles, el Càntut de Cassà de la Selva, el Vida de Vilanova i la Geltrú o el Festus de Torelló.

El president de Xàfec, Xavier Carbonell, va explicar que l'objectiu és «representar el territori més enllà dels grans esdeveniments que es fan a Barcelona». Carbonell va dir que l'associació està oberta a noves incorporacions dels que ho considerin oportú.

L'associació Xàfec està integrada, inicialment, per una quinzena de festivals d'arreu del país. Es tracta de l'Aphònica (Banyoles), ArteNou (Sant Boi de Llobregat), Cantilafont (Lluçanès), Càntut (Cassà de la Selva), el Tingladu (Vilanova i la Geltrú), Embassa't (Sabadell), Festival de Jazz de Vic (Vic), Festus (Torelló), Foramuralla (Vic), Ítaca (diverses poblacions de l'Empordà), MUD (Lleida), Nowa Reggae (Vilanova i la Geltrú), TwinPalmfest (l'Hospitalet de l'Infant), Vida (Vilanova i la Geltrú) i Xtrarradio (Barcelona).

Segons Carbonell, tots aquests festivals tenen un denominador comú: donen prioritat a l'interès cultural i la proximitat, programen propostes de qualitat i arriscades, i tenen en compte l'entorn i la població on es realitzen.