El Museu de Montserrat va inaugurar ahir una exposició d'homenatge al pintor Josep Niebla, nascut a Tetuán (Marroc) l'any 1945, però gironí d'adopció des dels anys 60.

Sota el títol, Explorar i reivindicar, La pintura de Niebla, l'exposició té caire antològic i repassa els principals capítols de la producció artística de l'artista.

Això sí, fa un especial èmfasi en les sèries que tenen més interès artístic, com són les dedicades a l'arquitectura o al que ell denomina Alfabet plàstico-polític, així com als diaris manipulats, els mars i l'Àfrica.

El crític i historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle és el comissari d'aquest projecte, que permet endinsar-se en l'obra pictòrica de Josep Niebla des d'una perspectiva general, i que demostra com el seu treball és un reflex de les seves conviccions.

La mostra Explorar i reivindicar. La pintura de Niebla es podrà veure a la Sala Daura del Museu de Montserrat fins al 2 d'abril de 2018.

Fa un temps que Josep Niebla no està en actiu, perquè està afectat per una malaltia degenerativa, però la seva obra va tenir una trajectòria molt dinàmica entre els anys 60 i 70.

Segons Giralt-Miracle, Niebla va ser un artista «molt energètic i, a través dels seus quadres, expressa les seves vivències, des de la política i la ideologia, fins a fets històrics, el seu teatre o les seves lectures».

Un exemple d'això, és una de les peces més importants que es pot veure a l'exposició de Montserrat, dedicada a la tanca dels camps de concentració de Palestina. De fet, tal com recorda el comissari, Àfrica sempre està present en l'obra de Niebla.

«Estima Àfrica perquè hi va néixer, però tal com ell deia és català d'adopció i de vocació», assegura el comissari.

L'exposició de Montserrat permet endinsar-se en l'obra pictòrica de Josep Niebla des d'una perspectiva general. Segons Giralt-Miracle, a la Sala Daura hi ha una petita part del conjunt d'obres de l'artista, «però és molt representativa dels moments, de les èpoques, de les tècniques i dels temes que ell va treballar».

«L'exposició demostra la seva potència, la seva energia i el seu món intel·lectual ple d'inquietuds», afegeix.

Niebla (Tetuan, Marroc, 1945)

Josep Niebla va cursar estudis superiors de Belles Arts a Tetuan, que va ampliar a Sevilla, Barcelona i París. L'any 1962 va decidir instal·lar-se a Girona i, des d'aquell moment, va participar activament en la vida del país, fins a emplaçar la seva casa-taller en una masia a Casavells, al Baix Empordà.

És autor d'una extensa obra que estilísticament transita entre la figuració i el realisme cap a una abstracció d'accent expressionista que atorga especial intensitat al color i a les construccions formals, sempre emprant referents de la seva quotidianitat, tant en una visió local com internacional, i incidint en les temàtiques que més l'han colpit i obsedit, com els moviments polítics, la justícia social, l'espiritualitat, els records de l'Àfrica, l'arquitectura o el Mediterrani.

Al llarg de la seva trajectòria ha efectuat dibuixos, gravats i pintures, petites i de gran format, i també pintures murals, tot i que també ha treballat l'escultura.

Des que el 1961 va presentar la primera exposició individual al Centro Cultural de Ceuta, ha realitzat gairebé 200 exposicions a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica.