La visita de la vella dama

Direcció i dramatúrgia: Jordi Palet

Intèrprets: Xavier Capdet, Vicky Peña, Jordi i Pep Farrés, Ireneu Tranis i Jordi Vidal

Teatre de Salt - 11 d´octubre - Festival temporada Alta

Després de Tripula, que embarcava petits i grans en globus aerostàtic per volar cap a una aventura preciosa, els Farrés Brothers van tornar dimecres a Temporada Alta, aquest cop amb un espectacle de titelles per a adults i amb música en directe. Perquè a La visita de la vella dama tots són titelles, alguns literalment, i d´altres de manera figurada, però tots tenen al darrere algú que els mou els fils.

El muntatge, que revisita el text de Friedrich Dürrenmat, ens situa a Gullen, una ciutat soterrada en la decadència, amb ciutadans representats per ninots que, amb una farmaciola en comptes de caixa toràcica o un alçacoll, evoquen un metge o un mossèn.

Aquesta massa de marionetes a escala humana espera l´arribada de la vella dama del títol com qui vol la pluja en temps de sequera, tothom confia que Clara Zachanassian serà la miss Marshall que els traurà del pou. I ho serà, però a canvi d´una allau de milions els fa una proposta indecent, perquè l´estrafalària milionària ha tornat per venjar-se d´un vell amant.

La Clara, que juntament amb el seu antic amor, l´Alfred, és un dels pocs personatges de carn i ossos, els porta a plaer al seu terreny, en un procés que podria ser un pèl més curt. Una grotesca Vicky Peña en la pell de l´estrambòtica senyora ajuda a fer que les pètries cares dels maniquins siguin perfectes per evidenciar les baixeses humanes i la facilitat per oblidar els escrúpols a canvi de diners fàcils.

«Voleu justícia?», li pregunten. I ella s´afanya a contestar: «Ara me la puc permetre», abans de treure la ciutat dels titelles de les flames de la misèria econòmica per deixar-los caure a les brases de la misèria moral.