El restaurant La Penyora de Girona acaba d'anunciar que dedicarà la propera edició del festival Pepe Sales, l'onzena, a l'escriptora i periodista mexicana Elena Garro (1916-1998), que va ser esposa de l'escriptor Octavio Paz i, posteriorment, companya de Bioy Casares.

Autora de contes, teatre i novel·la, la crítica la considera iniciadora del corrent literari del realisme màgic, encara que ella en vida va rebutjar l'etiqueta per considerar-la fruit dels interessos comercials.

En qualsevol cas, alguns crítics sostenen que l'obra de Juan Rulfo i els tres primers llibres d'Elena Garro - Un hogar sólido, teatre,1958; Los recuerdos del porvenir, novel·la,1963; i La semana de colores, conte, 1964- inicien aquest movimient literari.

L'XI Festival d'Art Independent Pepe Sales, dedicat a la vida i obra d'Elena Garro, se celebrarà a Girona del 26 de gener al 7 de febrer de 2018.

Consol Ribas, responsable de La Penyora, sosté que Garro era considerada «la dona més bella de Mèxic i, a més, molt talentosa».

Per a Lluís Llamas, xef de La Penyora, «cal llegir» l'obra d'una autora que Jorge Luis Borges considerava el Tolstoi llatinoamericà, i que «viu avui un moment de plena revalorització».