El procés de conservació i restauració de la Creu de Sant Joan, de Sant Joan de les Abadesses, que ha dut a terme el Museu Episcopal de Vic al llarg de dos anys, ha tret a la llum dos pergamins i diverses relíquies que es trobaven amagades a l'interior d'aquesta important obra de l'orfebreria catalana elaborada a la Girona medieval.

La conservadora Judit Verdaguer va explicar que la troballa va ser «totalment inesperada» i es va fer mentre es realitzava una radiografia a la creu abans de dur a terme els treballs de restauració.

Les relíquies corresponen a fragments de matèries orgàniques i inorgàniques, com estelles de fusta, restes òssies, pell o terra, i es van trobar en una cavitat de la creu. Estaven embolcallades amb farcellets de teixit.

Un grup de relíquies estava embolcallat amb una tela de seda preciosa de colors vermells, verd i groc i decorada amb aus i l'arbre de la vida. L'altre grup estava embolcallat amb un farcell més senzill fet de tela de color blanc i sense cap altra decoració.

Pel que fa als dos pergamins, el més antic acredita la presència de relíquies de la Vera Creu i l'altre detalla dues intervencions que es van efectuar a la Creu de Sant Joan durant els segles XV i XVI.

El restaurador Marc Sureda va explicar que un pergamí és del segle XI, mentre que la creu de Sant Joan és del segle XIV. Això podria significar que la creu de Sant Joan és una evolució d'una creu-reliquiari més antiga que podria ser coetània al pergamí.

D'altra banda, el segon pergamí està escrit per les dues cares i detalla dues intervencions que es van fer a la creu: una l'any 1508 i l'altra l'any 1633.

El Museu Episcopal de Vic presentarà les importants troballes a l'exposició El tresor ocult: La creu de Sant Joan de les Abadesses, que s'inaugurarà aquest dissabte.