El Mot Festival de Literatura Girona-Olot 2018 conversarà sobre el compromís que la literatura té davant qüestions com el nazisme, el conflicte basc i el periodisme de guerra a partir de les vivències d'una quarantena d'autors que, durant el festival, dialogaran sobre la realitat que els envolta sota el títol Literatura encarnada.

Segons va informar ahir l'organització en un comunicat, la cinquena edició del MOT acollirà una quinzena de converses literàries gratuïtes, que a Girona tindran lloc del 15 al 17 de març a la Biblioteca Carles Rahola, i a Olot del 22 al 24 de març a la sala El Torín.

Majoritàriament diàlegs a dues i tres bandes, comisariats pel periodista i filòsof Josep Ramoneda, que també abordaran qüestions com les llengües reprimides, les persones refugiades, i l'abolició dels drets i llibertats en l'Europa actual.

Entre la quarentena de participants, figuren deu autors internacionals com l'italià Erri De Lucca, el romanès Mircea Cartarescu, el kenyà Ngugi Wa Thiongo, els anglesos Philippe Sands i John Carlin, i la grega Hakan Gunday.

Respecte als autors catalans, el festival comptarà amb Care Santos, Llucia Ramis, Pep Coll, Miquel de Palol i Miquel Berga, a més dels periodistes Carme Colomina, David Fernández i Anna Punsí, entre d'altres.

Procedents de la resta de l'Estat, participaran les basques Edurne Portela i Kepa Aulestina; el valencià Ferran Torrent; els madrilenys Belén Gopegui, Luisgé Martín i Andrés Barba; el canari Juan Cruz i el mallorquí Guillem Frontera.

El Mot també incorporarà l'espectacle teatral Mos maiorum, a càrrec de la companyia Antic Teatre; el muntatge familiar Quatre Quarts, de Rodamons Serveis Culturals; i un de lectures il·lustrades, Lectures encarnades, a càrrec de Joma i amb la veu de Sílvia Bel i la música de Miquel Jordà.

Paral·lelament, el Mot oferirà les tradicionals converses literàries «ver-MOT», taules rodones amb autors a l'hora del vermut, que en aquesta edició reflexionaran sobre la violència.

El festival, impulsat pels ajuntaments de Girona i Olot, també comptarà amb una trentena d'activitats organitzades per entitats i associacions.