L'escriptor i periodista Jep Pastells situarà de nou Girona a primer terme de les novetats de Sant Jordi amb un llibre de relats sobre la vida al voltant dels rius Ter, Onyar, Güell i Galligants, que, segons confessa l'autor, és fruit de «percebre en carn pròpia les experiències d'éssers vius» com «carpes, ànecs, gavines, persones de totes les edats i condicions, i fins i tot herbes i joncs».

Fins a un total de 77 veus s'expressen en aquestes pàgines de Pastells, que a més a més de la disfressa de carpa, ànec o gavina, es posa a la pell d'un sensesostre que dorm a la Sopa, el fantasma medieval de la jueva Tolrana i fins i en una infraestructura com el pont de Pedra.

I és precisament per boca del pont de Pedra, que aviat farà cent seixanta-dos anys que el van inaugurar, que Pastells ofereix la següent visió de l'actualitat: «Tot és com un somni estrany que m'omple els dies. El públic de l'Strenes, els indigents, els turistes, els germans Nadal, en Puigdemont, ciclistes d'arreu del món, actors de renom, corredors de la cursa del carrer Nou, gats, gavines, carpes, rates, l'Alfonso XIII i en Maura que passen cap al migdia d'un 8 d'abril amb un landó tirat per quatre cavalls, en Franco, els altres Borbons, ànecs, gossos, en Lee Jae Kwon llançant al riu quatre pinxos que ignoren el poder del taekwondo...».

El llibre barreja fantasia amb fets reals. La fantasia consisteix a fer parlar animals o persones que ja no són entre nosaltres, com Aurora Bertrana o Joaquim Ruyra, els quals s'adrecen a un tal Roger Rius, el suposat historiador que ha de parlar sobre Girona, excusa literària per entaular conversa.

La realitat l'aporten els fets històrics i les curiositats que Pastells va desgranant amb habilitat per retenir l'atenció del lector, convidat pàgina a pàgina a rememorar fets ja coneguts però ara presentats des d'un punt de vista singular i entretingut.

Però també abunden fets poc coneguts que es revelen com una troballa per al lector no expert en història de Girona. Sabut és que l'Alferes Huarte té dedicat un pont sobre l'Onyar a l'altura del mercat del Lleó, però poc conegut és que la seva acció de salvar vides humanes durant els aiguats del 1940 va transcórrer en realitat en aigües del riu Güell i, en concret, entorn del pont anomenat de Can Vidal. L'alferes va perdre la vida per salvar la dels altres.

Ara és la veu de l'escriptor Josep Pla qui parla. Pastells li dona llicència per emetre un judici crític sobre el propi llibre: «I aprofundeixes en una de les cares més superficials de Girona. En la ciutat d'aigua. No em sembla cap collonada. El llibre té un nervi central, explora la teva obsessió amb una literatura fàcil, clara intel·ligible, corrent».

El nou llibre de Pastells és fruit d'una beca Kreas del 2016 de l'Ajuntament de Girona, que l'autor va guanyar per fer un procés de recerca als arxius i entrevistar erudits sobre història local, com per exemple el cronista oficial de la ciutat, Enric Mirambell.

El llibre Ciutat d'aigua (Llibres del Segle) es presentarà el proper divendres dia 23 (19 h) a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona, en un acte a càrrec de Mar Bosch i Josep Campmajó, i l'endemà es presentarà al Museu Darder de Banyoles (12 h), amb Miquel Molina.