Una de les grans exposicions de l'estiu al MNAC explorarà la vida de Gala, la musa i esposa de Salvador Dalí, a qui la comissària de la mostra, Estrella de Diego, presentarà com «una artista de ple dret», segons informa el Museu Nacional d'Art de Catalunya al seu portal a Internet on, a més, afegeix que la parella Gala-Dalí van iniciar una «col·laboració artística que va significar l'autoria compartida d'algunes obres».

El MNAC obrirà amb aquesta exposició les seves portes a Gala. L'exposició es podrà veure del 6 de juliol fins al 14 d'octubre i compta amb la col·laboració de la Fundació Gala-Dalí de Figueres i el patrocini d'Abertis.

La professora i investigadora Estrella de Diego és autora del llibre Querida Gala (Espasa, 2003), una biografia d'una dona «misteriosa, paradoxal, artista» i «la primera heroïna postmoderna». Un llibre que estira al divan els homes més propers a Gala: Paul Éluard, Dalí, Max Ernst i Breton, però només l'empordanès en surt indemne.

El llibre situa Elena Diakonova «Gala» davant el relat masclista de la història i el gira com un mitjó per declarar la musa de Dalí innocent de tots els càrrecs que se li atribuïen: àvida de dòlars i buscadora de la fama i l'èxit.

El problema, segons la comissària de la mostra, és que resulta fàcil trobar culpable quan hi ha una dona a prop, i Gala «no era tan culpable com Breton».

Nascuda en una família d'intel·lectuals de Kazan (Rússia), Gala va viure la seva infantesa a Moscou. Instal·lada a Suïssa, va conèixer Paul Éluard, amb qui es va traslladar a París i va contactar amb els membres del moviment surrealista, com per exemple Max Ernst.

El 1929 va viatjar a Cadaqués, on va conèixer Dalí, de qui es va enamorar i amb qui va començar una vida en comú. Es van exiliar vuit anys als Estats Units i a la tornada van viure entre Portlligat, Nova York i París. Es van casar l'any 1959 al santuari d'Els Àngels de Girona.

L'exposició explorarà la vida d'aquesta dona enigmàtica i intuïtiva, que es va relacionar amb molts artistes i intel·lectuals.

Mundialment coneguda per ser la dona de Salvador Dalí, la seva musa i la protagonista d'algunes de les seves pintures, l'exposició presentarà la transformació de Gala «en artista de ple dret, ja que la parella va iniciar una cooperació artística, que va significar l'autoria compartida d'algunes obres», sosté el MNAC.

El moviment Arts and Crafts

L'altra gran exposició de 2018 és El Moviment Arts and Crafts a Gran Bretanya, organitzada conjuntament amb la Fundació Juan March, un conjunt d'objectes, tots procedents de llocs originals, que ja es poden visitar al museu de la muntanya de Montjuïc de Barcelona des del passat 22 de febrer i fins al 21 de maig, de manera que es poden comparar amb les obres de la sala del Modernisme.