La 54a edició dels Premis Recull, que es van entregar ahir a Blanes, van guardonar l'escriptor tarragoní Òscar Palazó amb el Recull de Narrativa per l'obra Alguns ocells muts. Un títol que Palazón va reconèixer que li havia «portat algun maldecap». «Vaig dubtar bastant, però la novel·la expressa el silenci de la literatura, i això ho volia mostrar en el títol», va explicar. Palazón va rebre el xec de 2.500 euros de la mà de l'alcalde de Blanes, Mario Ros, i l'any que ve veurà publicada la seva obra a través de l'editorial Pagès Editors. El president del jurat, Vicenç Villatoro, va destacar que es tracta d'una novel·la que «manté el lector expectant» i que és «coherent».

Un altre dels guardons destacats, el de poesia, va anar a parar a l'escriptora mataronina Marta Pera, amb l'obra La quinta essència de la pols. L'autora va destacar que havia volgut plasmar un gènere tan singular amb «quelcom tan poc poètic com la pols». Pel jurat, el fet que no es tractés d'un «simple recull de poemes» i que tota l'obra aconseguís seguir un fil conductor «particular» ha fet mereixedora Marta Pera d'aquest premi, dotat amb 1.500 euros.

Un altre dels guanyadors va ser ser Esteban Eche, que es va emportar el Premi Josep Ametller de Teatre amb l'obra La veritat. El tarragoní Enric Garcia va guanyar el premi Periodisme gràcies a l'obra Els nostres temps difícils, a partir també d'una història real que va viure en primera persona. Aquest premi va quedar desert l'any passat i Villatoro va destacar, a més de la qualitat del text de Garcia, la seva adequació. «Ens trobem que poques de les obres que ens arriben en aquesta categoria s'ajusten als criteris que exigim», va indicar.

Finalment, l'escriptora d'Esplugues de Llobregat Mercè Pérez es va endur el premi Recull de Retrat Literari. Ho va fer amb l'obra Maria Àngels Anglada, autenticitat i compromís, on repassa la vida de la poetessa figuerenca. En l'obra, Pérez traspua una gran estimació per les lletres, i a més demostra haver-se contagiat dels seus versos per la poètica descripció que ha creat.

El Premi de Conte Infantil, desert

Com l'any passat amb el Premi Recull de Periodisme, aquest any el de Conte Infantil ha quedat desert. Villatoro va explicar que havien rebut obres però que per diverses circumstàncies el jurat no havia atorgat cap guardó. Amb tot, va animar els aspirants a tornar a participar. «Cal que s'ho prenguin com una oportunitat i no com un retret», va concloure.

Tot plegat en uns premis marcats per la defensa de la catalanitat que va fer Villatoro. La situació política que viu Catalunya va ser molt present tant en l'acte d'entrega dels premis com en els discursos per part dels guardonats i les diferents autoritats que van assistir al teatre de la localitat. Villatoro va voler recordar el primer jurat dels premis, i el fet que el pas dels anys «ha permès enfortir la catalanitat, malgrat que les circumstàncies polítiques no acompanyessin».

Entre els diferents parlaments va destacar el de Carles Puigdemont, que va lloar uns premis que, segons ell, ajuden a mantenir «l'extraordinària salut de les lletres catalanes». Puigdemont va felicitar per vídeo i des de Brussel·les els diferents guanyadors a qui va encoratjar a «seguir treballant» per la cultura del país.

Per la seva banda, el conseller de Cultura destituït pel 155, Lluís Puig, va lamentar que les circumstàncies no el permetessin ser a Blanes, però va agrair «la gran feina» que s'està fent des del món literari.