El cineasta Ventura Pons feia anys que volia explicar la història d'Anna Maria Dalí, la germana del famós pintor, «que és una història amagada i aquestes sempre són les més interessants».

El nou film de Ventura Pons, Miss Dalí, va arribar ahir al Festival de cinema de Guadalajara, de Mèxic, on s'ha homenatjat al cineasta català entregant-li un guardó.

La pel·lícula fa un repàs de la vida d'Anna Maria Dalí i dels records que té dels moments viscuts amb el seu germà.

En declaracions a la premsa, Pons va dir que hi havia molta cosa per explicar: «El republicanisme dels anys 30, el triangle amb el Lorca, la història amb Buñuel i Gala, la traïció i la tragèdia grega de dos germans que s'estimaven i no es parlaven per moltes coses, sobretot pel canvi d'actitud constant de Dalí, i l'oportunisme amb la seva actuació social i política. Condensar-ho tot amb una pel·lícula de gairebé tres hores no era pas fàcil»,va dir.

Ventura Pons va assegurar que «Dalí va trair tothom».

Pons va explicar que va conèixer molt Dalí, Gala, Amanda Lear i Carlos Lozano i va apuntar que té moltes històries seves personals que no ha pogut posar a la pel·lícula.

L'acció passa un dia que Ana Maria rep la visita d'una amiga de Cambridge i va recordant diferents moments de la vida de la família.

El cineasta va dir que Dalí «va trair primer la família quan va dir que escopia sobre la tomba de la seva mare, després va trair Picasso, Buñuel i també Lorca... Ell era un geni, però era molt ell, s'inventava coses molt divertides però que tenien uns efectes colaterals».

Així mateix, va voler deixar clar que la història del film no és la de Salvador Dalí, sinó de la seva germana, que tenia «un món interior molt interessant». Preguntat sobre per què li va interessar més Anna Maria que sobre el mateix Dalí, Pons va respondre que sobre el pintor s'han fet moltes pel·lícules. «No m'interessava per res».