El festival Strenes vol posar en valor les bandes emergents de les comarques gironines i per aquest motiu ha decidit crear el premi 'Talent gironí'. El reconeixement inclou un guardó però també el compromís de tornar al festival "amb millors condicions i en espais més grans", segons ha concretat el seu director, Xavi Pascual. Cinc bandes es disputaran la primera edició del certamen. El grup de Jair Domínguez Caritat Humana, l'aposta dels germans Vehí Norh State, la banda indie Carmen 113, el cantant de la Bisbal Pau Blanc i l'aposta en solitari de Sara Terraza són els candidats. Un jurat professional avaluarà les bandes en el transcurs de les seves actuacions al festival Strenes. El festival Strenes ha presentat aquest dijous la seva nova "marca" per distingir "gent talentosa de les comarques gironines".

'Talent gironí' funcionarà com una secció nova del festival Strenes i en aquesta primera edició s'han seleccionat cinc bandes de la demarcació perquè hi participin. Pascual ha volgut aprofitar la presentació per demanar a altres festivals que també "dediquin una part concreta dels pressupostos anuals a potenciar nous grups".

Una demanda que Pascual considera que és una inversió de futur. "Moltes de les bandes amb les quals hem anat confiant han acabat tornant al festival pràcticament com a caps de cartell", ha ressaltat.

La decisió del grup guanyador la prendrà un jurat integrat pel membre de Sopa de Cabra Josep Thió; el gerent del grup Enderrock, Jordi Novell; el periodista musical Xavi Castillón i dos representants de la Fundació Valvi i del festival Strenes.

Una de les demandes que la direcció de l'Strenes ha fet al jurat és que avaluïn com "funciona el grup en directe" i, sobretot, com "interactua amb el públic". Altres factors que també es valoraran són la qualitat musical, la posada en escena i el possible recorregut que puguin tenir en el món de la música.Cinc bandes, cinc estils

La primera edició del 'Talent gironí' farà pujar cinc bandes a diferents escenaris de la capital de la demarcació en el marc de l'Strenes. Totes elles han aplaudit la iniciativa del festival i esperen que serveixi per reivindicar la música que es fa a la zona.

Alguns dels candidats encara no han publicat cap tema i d'altres porten gairebé dues dècades de carrera. Aquest últim cas és el de Carmen 113, una banda indie de Girona que aprofitarà l'actuació per donar el tret de sortida a una gira que els portarà per diferents punts de l'Estat.

El grup presentarà el que és el seu quart treball, 'Discutir Desnudos'. "És un disc a favor de les relacions de llarga durada", ha destacat un dels seus components. Per aquest motiu, les cançons retraten diferents moments d'una parella que supera una crisi després de ser "extremadament sincers" l'un amb l'altre. Carmen 113 també espera que aquest 'Talent gironí' serveixi per crear "més xarxa" entre les bandes de la demarcació.

Un altre grup candidat és North State, format pels germans Laia i Pau Vehí. "El so que fan podria venir perfectament de Chicago", ha destacat Xavi Pascual. De moment, la revista musical Mondo Sonoro els ha seleccionat ja com "la demo més important del 2017". El seu so amb teclats melancòlics i una cadència 'R&B' s'ha anat repetint en els singles que han anat llançant aquest any. Laia Vehí ha volgut agrair al festival l'oportunitat perquè "quan comences has de sacrificar-te molt i això és aire fresc".

El tercer candidat a la secció 'Talent gironí' és Caritat Humana, la banda del mediàtic Jair Domínguez. Domínguez ha bromejat amb el fet que el premi el doni un jurat i no el públic. "Ja vam veure què va passar a Operación Triunfo o a les eleccions espanyoles quan es deixa votar tothom", ha ironitzat. La seva banda es va fundar el 2015 i Xavi Pascual n'ha volgut destacar que no es tracta "del caprici d'un famós".

Dos joves líders

La llista de cinc candidats la tanquen dos joves cantants que inicien la seva carrera. La més coneguda és Sara Terraza, solista del cor Geriona, que ara comença el seu propi projecte. El seu rumb s'engloba en "la línia de Paula Valls o Andrea Motis", segons Pascual. El directe de Terraza combina temes propis amb èxits de veus femenines com Amy Winehouse, Etta James o Lauryn Hill.

El cinquè candidat representa el talent musical que des de fa anys hi ha a la Bisbal d'Empordà. La capital del Baix Empordà ha vist créixer bandes com Mazoni, Miquel Abras o Sanjosex. Ara, un dels darrers talents emergents és Pau Blanc. Blanc ha publicat el seu primer disc, 'Ei jou', amb ritmes de blues, folk o pop-rock. El toc personal del cantant destil·la també sàtira i crítica social.

Un premi simbòlic i d'impuls

El grup guanyador del primer 'Talent gironí' es donarà a conèixer un cop s'acabi el festival Strenes. Els seus impulsors volen que sigui "un segell" de qualitat que serveixi per anar distingint grups en les propers edicions.

Xavi Pascual ha explicat també que agafen "el compromís" d'ajudar la banda guanyadora en un futur. Per exemple, ha concretat que li oferiran tornar a l'Strenes amb "més mitjans i en espais amb més capacitat" quan hagin de presentar un disc.