L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners va fer ahir l'acte formal d'entrega i dipòsit definitiu del fons arxivístic i documental del cineasta colomenc Joaquim Jordà (1935-2006) a l'Arxiu Comarcal de la Selva. Aquest ha estat el primer acte públic d'agraïment i reconeixement a la família per aquesta donació a la ciutat.

El fons consta de prop de 2.500 documents procedents de l'estudi que Jordà tenia al barri del Raval de Barcelona, on estava instal·lat durant els darrers anys de la seva vida professional i acadèmica. Tot aquest material s'ha documentat amb una subvenció de la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat, i ara l'Arxiu Comarcal vetllarà per la seva conservació, garantirà l'accés a investigadors i en farà difusió.

A més, des de l'Ajuntament i l'Arxiu Comarcal s'està treballant en una exposició que s'inaugurarà el pròxim novembre on es mostraran els documents més significatius. El fons de Joaquim Jordà recull totes les facetes professionals i la majoria de documents van des de finals dels anys 70 fins a la seva mort, el 2006.

El bloc més destacat és el de la seva activitat com a cineasta, sobretot com a realitzador i guionista. Consta de nombroses versions, anotades i corregides per l'autor, de guions d'algunes de les seves pel·lícules, com ara Un cos al bosc (1996), Mones com la Becky (1999) i Numax presenta (2005), a més de materials de documentació i localització de les pel·lícules, fotografies i diaris de rodatge.

Aquest bloc del fons inclou també guions, propis i d'altres, de la sèrie de TVE Turno de oficio (1986-1987), produïda per B.M.G Films, en la qual Jordà va participar. També hi ha documentació de la seva participació en festivals de cinema (programes, acreditacions) on va ser també jurat.

Professor universitari

El segon bloc temàtic recull la seva activitat com a professor universitari a l'Escola superior de Sociologia de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra i com a traductor de l'Editorial Anagrama. Jordà havia impartit cursos de postgrau i de llicenciatura de comunicació i cinema. El catàleg del fons inclou en aquest apartat programes d'estudis i, principalment, treballs i guions d'alumnes.

El tercer i últim apartat del fons és el de la seva vida privada. Així, hi ha agendes de telèfons, contractes privats i informes mèdics, entre d'altres documents. Aquest apartat es complementa amb una part de la seva biblioteca personal, on hi ha obres d'assaig especialitzades en temes de cinema, de ficció i poesia, un extens catàleg fílmic en cintes de vídeo, de distribució comercial, que el mateix autor havia catalogat; i un important bloc de premsa, revistes i altre material de propaganda política de grups d'esquerra i extrema esquerra, que data dels anys setanta i posteriors, amb els quals l'autor col·laborava o tenia afinitat política.

Aquest darrer conjunt inclou publicacions que poden ser d'especial interès per a l'estudi del moviment obrer i social a la Barcelona dels anys 70 i 80 del segle passat. De la documentació de l'arxiu es dedueix que Joaquim Jordà va participar en la fundació alguna d'aquestes publicacions.

L'arxiu Jordà es pot consultar a l'Arxiu Comarcal de la Selva, on ocupa 6,1 metres lineals i aplega prop de 2.500 documents. El dipòsit, l'inventari i la seva descripció ja està a l'abast dels investigadors i dels interessats en l'obra del cineasta.