El periodista i escriptor Jordi Llavina ha reunit a l'antologia Terra de Lletres (Comanegra) un recorregut per la Catalunya «diversa» a través de 60 descripcions de 60 escriptors com Mercè Rodoreda, José Martínez Ruiz 'Azorín', Carlos Barral, Jaume Cabré, Gaziel, Maria-Mercè Marçal, Joan Margarit, Juan Marsé, Manuel de Pedrolo, Jacint Verdaguer i Enrique Vila-Matas. Aquest recopilatori té com a propòsit «mostrar un país vital i ple de vida, un país industriós i industrial», així com una Catalunya treballadora construïda sobre l'agricultura, que ha cedit pas a altres sectors, segons afirma el mateix autor.

«Catalunya és un país molt petit però és molt divers en tots els aspectes», assegura Llavina, posant com a exemple la varietat de caràcters i geografia que hi ha entre la Catalunya costanera, la Catalunya interior i les grans i mitjanes ciutats. Això no implica, comenta, que no sigui crític a l'hora d'assenyalar els seus defectes, però que aquest no era l'objectiu de l'antologia, que sí que té com a vocació revisitar paisatges sentimentals dels diferents autors i ensenyar la seva «cara positiva». «Els llocs nodreixen l'imaginari de cada un dels autors», defensa Llavina, amb un Carlos Barral marcat per la seva infància a Calafell, o un Narcís Comadira impactat per la seva Girona natal.

Llavina no ha pogut obviar en la seva antologia a Barcelona, una capital molt potent i coneguda internacionalment, a més de ser una ciutat «molt literària»; així com Sitges i Cadaqués, tots dos pobles molt pintorescos, que a més compten amb reclams com ser el bressol del Modernisme en el primer cas, i el rastre de Dalí i Marcel Duchamp en el segon, citar d'exemple.