El llibreter Paco Camarasa ha mort aquest dilluns 2 d'abril del 2018 a l'edat de 67 anys, després d'una trajectòria dedicada a la divulgació de la novel·la negra i policíaca. Des de la seva creació l'any 2005, va ser comissari del festival BCNegra, càrrec que va ocupar fins al febrer de l'any passat, i també va ser guardonat amb la Medalla d'Or al Mèrit Cultural que atorga l'Ajuntament de Barcelona. També va obrir i dirigir la llibreria 'Negra i Criminal', al carrer de la Sal del barri de la Barceloneta, un punt de referència pels seguidors d'aquest gènere. El seu funeral tindrà lloc el proper dimecres a les 12 hores al Tanatori de les Corts de Barcelona.

Nascut a València el 1950, es va endinsar en el gènere negre a partir dels anys 60 quan va començar a estudiar a la universitat. Aquests anys també va militar al PCE, i va arribar a ser detingut i reclòs durant 19 dies pel règim franquista. La seva militància es va traslladar a la literatura a partir del 1975, quan va començar a ajudar el seu germà que treballava en una llibreria.

El 1988 es va instal·lar a Barcelona, on va conèixer la il·lustradora i escriptora Montse Clavé, amb qui el 2002 es va aventurar en el projecte de la llibreria 'Negra i Criminal'. Durant tretze anys van obrir les portes d'aquest local emblemàtic, que van acollir figures com Donna Leon, Andrea Camilleri o Jo Nesbo, fins que va abaixar la persiana el 2015. De la seva banda, Camarasa va escriure 'Sangre en los estantes', un recull d'autors de novel·la negra i policíaca.

En el seu comiat com a comissari de BCNegra, va reconèixer un cert desgast, i va passar el relleu a gent nova per aportar "una relació diferent amb aquesta indústria". Camarasa deixa les arrels de la novel·la negra a la ciutat perquè segueixin creixent.