Gairebé la meitat de la població espanyola és usuària de les biblioteques però aquesta és una xifra mitjana, ja que en realitat hi ha poques autonomies on la majoria de la població accedeixi a la lectura a través d'aquests centres i la mitjana de documents en préstec per habitant no arriba ni a dos per any. No obstant això, Catalunya i, per darrere, la comunitat autònoma de Madrid i Castella i Lleó, superen la mitjana nacional i la majoria de la seva població és usuària de les biblioteques. A més, arriben a una taxa de préstecs per habitant de dos o més, segons les dades de l'estadística de biblioteques del 2016 que acaba de publicar l'INE.

El nombre d'usuaris inscrits va créixer el 2016 un 2,1 per cent en aquests dos anys, fins arribar als 22,26 milions de persones, dels que 4,51 milions eren nens. Això suposa que gairebé la meitat de la població, el 47,9 per cent era usuària dels serveis bibliotecaris.

Xifres a Catalunya

Aquesta xifra del 47,9 per cent d'usuaris és àmpliament superada a Catalunya, on el percentatge d'usuaris per habitant ascendeix al 73 per cent, i a la Comunitat de Madrid, amb un 61,9 per cent. Només estan també per sobre de la mitjana nacional la comunitat de Castella i Lleó, un 54,2 per cent, i País Basc, un 50,7 per cent.

Precisament, els més grans augments del nombre de biblioteques també es van produir a la Comunitat de Madrid, amb 18 més el 2016 front a les disponibles el 2014, i Catalunya, nou més, seguides del País Basc, amb sis més. Per contra, en aquests mateixos dos anys van desaparèixer en la Comunitat València un total de 35 biblioteques, altres 25 a Castella-la Manxa i 14 a Canàries. Pel que fa al nombre de préstecs sol·licitats a les biblioteques, entre llibres, i documents audiovisuals i electrònics, la mitjana el 2016 va ser d'1,5 per habitant. En total, els usuaris de biblioteques van prendre en préstec domiciliari 70,65 milions de documents, un 7,2 per cent menys que dos anys abans.

Una vegada més són els catalans i castellanoleoneses els que lideren aquesta classificació, amb una mitjana de 2,3 documents per habitant, així com Madrid i Múrcia, amb dos documents de préstec en totes dues. Mentre es reduïen els préstecs a domicili en general, els de llibre electrònic en particular van experimentar un repunt del 44,3 per cent en dos anys, en arribar als 1,12 milions el 2016. També s'ha incrementat el percentatge de biblioteques que disposen d'internet, un 91,6% davant del 90,4 del 2014, però encara hi ha algunes comunitats on la disponibilitat d'aquest servei no arriba a la mitjana nacional.