Tres cantautors com Albert Pla, Roger Mas o Enric Montefusco destaquen en el programa del Festival Ítaca, anunciat avui i del qual també forma part la Barcelona Jazz Orquestra.

El director de la cita, Fran Arnau, ha detallat un cartell del qual ja s'havien anunciat els concerts de Txarango, Ebri Knight, Germà Negre, Doctor Krápula, Che Sudaka, Pachawa Sound, Maika Makovski o Asian Dub Foundation.

Ara, se sumen els noms de Pla, Mas i Montefusco, així com els de Blaumut, Maria Arnal i Marcel Bagés, Mazoni, El Petit de Cal Eril o Xarim Aresté.

El festival, que tindrà lloc del 17 de maig al 8 de juliol a diverses poblacions gironines, programarà també grups emergents de la província com Carmen 113, Fetus o al cantautor David Mauricio.

La inauguració correspondrà a una conferència de l'escriptor gallec Suso de Toro i continuarà amb la marxa popular al Castell del Montgrí.

Ítaca creix en dates i també un 30 per cent sobre programació, a la vegada que incorpora els escenaris de l'antiga ciutat ibera d'Ullastret, on ha tingut lloc la presentació d'avui, i recupera el de la Bisbal d'Empordà.

La resta de municipis que són seu són Torroella de Montgrí, Pals, la Pera, Palafrugell i Gualta, aquest últim per albergar un format empleat en anteriors edicions com és el de la 'Baralla de Galls', un duel musical en què Montefusco, l'exlíder d'Standstill, s'enfrontarà a Mazoni.

La clausura correspondrà a Albert Pla, que actuarà a la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell per repassar diferents temes del seu repertori.

El concert de la Barcelona Jazz Orquestra s'ha programat el 30 de juny a la Pera en el marc del cicle JazzPera i serà una revisió de les nits de Harlem dels anys 30 i 40, en l'època daurada del swing.

Una de les actuacions destacades pel director del festival és la de la banda Asian Dub Foundation, que el 15 de juny posarà música en directe a la projecció de la pel·lícula "L'odi".

Finalment, la festa que Ítaca organitza cada any per la festivitat de Sant Joan al nucli de l'Estartit de Torroella de Montgrí, que aquest 2018 tindrà lloc el 22 i 23 d'abril, es trasllada de la platja de la Llevantina a la Gran, en ple passeig marítim.

Fran Arnau ha avançat també que, amb la rebaixa de l'IVA cultural al 10 per cent, abandona la seva reivindicació contra l'anterior taxa del 21 per cent en forma de venda de pomes que incloïen entrades com a regal.