La sisena edició del festival Ítaca de l'Empordà creix aquest any amb la programació d'una trentena de grups musicals, un 30% més que l'any passat.

Entre els noms confirmats hi ha Roger Mas, que estrenarà l'escenari de la ciutat ibèrica d'Ullastret, o Albert Pla, que tancarà el festival a la platja de Calella de Palafrugell.

També hi actuaran Txarango, Mazoni o Blaumut, entre d'altres. A més, l'esdeveniment recuperarà antics espais com la plaça del Castell de la Bisbal d'Empordà i propostes com la batalla de galls.

Després del descens de l'IVA cultural, l'Ítaca deixarà de vendre pomes per esquivar l'impost, un dels trets fins ara més distintius de la proposta cultural.

«Ens agradaria que fos encara més baix com a d'altres països europeus, però de moment deixarem de vendre fruita», va detallar ahir el director del festival, Fran Arnau.

Estrena amb Suso de Toro

Tot i que l'estrena es farà a Girona amb una xerrada de Suso de Toro, la resta de propostes es concentraran al Baix Empordà. L'epicentre del festival tindrà lloc el cap de setmana de Sant Joan a l'Estartit, amb dues nits de concerts. L'espai es trasllada per encabir més públic i es farà a la platja Gran del nucli.

«Tindrem més espai i unes vistes de fons al mar», va dir Arnau. El trasllat de l'escenari a l'Estartit ja es tenia en compte, però s'havia de fer més endavant, i s'ha accelerat pel bon ritme de venda de les entrades pels concerts de Txarango, Doctor Krápula, Valtonyc i Che Sudaka, el divendres, i de Germà Negre, Ebri Knight, Koers o Pachawa Sound, el dissabte.

El creixement del festival permet recuperar espais però també sumar-ne de nous. Un d'ells és la ciutat Ibèrica d'Ullastret, on ahir es va fer la presentació de l'edició 2018.

El cantant de Solsona Roger Mas serà l'encarregat d'omplir de música aquest espai emblemàtic. Mas, que acaba de presentar el disc al festival Strenes de Girona, hi actuarà el 7 de juliol amb el seu Parnàs. Arnau destaca la capacitat de l'artista de «crear propostes culturals de molta qualitat».

Un altre dels reptes que s'ha marcat l'organització és la creació d'espais de concert «allà on no n'hi ha». Amb aquest objectiu, Blaumut actuarà al pati de Ca la Pruna de Pals el proper 9 de juny.

El sisè Ítaca destaca per l'aposta reivindicativa però també pel retorn d'antics escenaris i propostes que havien desaparegut.

Una de les més emblemàtiques és el trasllat de la nit de jazz al seu lloc original, la plaça Catalunya de la Pera. El 'Jazzpera' comptarà, la nit del 30 de juny, amb la Barcelona Jazz Orquestra. Arnau recorda que aquesta proposta s'havia fet darrerament a Torroella de Montgrí amb un altre nom però que ara torna al seu municipi originari.

Un altre retorn és el de la batalla de galls, una «adaptació» del que es fa en el món del rap i que comptarà amb Mazoni i Enric Montefusco el 2 de juny a la plaça de l'Església de Gualta.

Finalment, en el capítol de retorns destaca el concert que es farà el 29 de juny a la plaça del Castell de la Bisbal d'Empordà amb El Petit de Cal Eril, Xarim Aresté i Fetus.

Un clàssic de l'Ítaca, la pujada al castell Montgrí, s'està preparant conjuntament amb ANC i Òmnium i, per això, el director assegura que encara «falten serrells per tancar».

L'entrada costarà quinze euros, dos dels quals aniran a la caixa de solidaritat per pagar els diferents processos judicials contra polítics i artistes com Pablo Hassel o Valtonyc, un altre dels artistes confirmats del festival. El nom del grup que actuarà a la fortalesa, però, encara és una incògnita.

L'artista encarregat de tancar el festival serà Albert Pla. El concert es farà a la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell el 8 de juliol.