«Aquest país és fruit del romànic i el que hem de fer és obrir les portes de totes les esglésies per comptes de vendre paella congelada i cases de cites». Amb la contundència del xerrarire empordanès incontinent s'expressa Jordi Mestre (Girona, 1953), un fotògraf i restaurador de fotografies que acaba de publicar el llibre I si... Revisitant els orígens des de l'Empordà (editat per TrenKavel).

«Vivim en un museu. He visitat totes les esglésies romàniques de l'Empordà amb l'enciclopèdia Catalunya Romànica sota el braç», assegura en el seu to entre erudit i planer, i reclama «obrir el romànic i ser d'una vegada un país normal».

Citant historiadors com Pella i Forgas, Alexandre Deulofeu o Joan Badia, Jordi Mestre fa honor al seu cognom i intenta «despertar el sentit crític» i reivindicar el romànic, «origen d'aquest país», en un llibre on replanteja tot el que li han explicat.

«Quin dia van marxar els grecs? Mai. Encara són aquí. Les cultures se sobreposen», diu Mestre, i assegura que l'Empordà i el Rosselló són dues comarques bessones que tenen per eix el Pirineu. «El més important que tenim és el pas pel Pirineu».

Replanteja també el fet que les colònies gregues de Roses i Empúries visquessin enfrontades abans dels romans. «Eren ciutats amigues i col·laboraven», sosté.