La Casa de Cultura de Girona acollirà aquest diumenge, dia 15 (17 h), un «recital a favor de l’alliberament dels presos polítics», per la supressió de l’article 155 «imposat pel Govern espanyol» com a conseqüència dels fets ocorreguts l’1 d’octubre i en defensa de la república, informa la institució en un comunicat difós ahir.

Eduard Casas, poeta i exempresari, és qui posa en marxa aquesta iniciativa amb la col·laboració dels artistes i escriptors Vicenç Altaió, Carles Duarte, Laura Borràs o Laia Llobera, entre d’altres.

Al recital hi participaran una quarantena de poetes de trajectòria reconeguda, com ara Jordi Pàmias, Susanna Rafart, Cèlia Sànchez-Mústich, Sònia Moll, Josep-Ramon Bach o Ester Xargay.

Durant l’acte cada poeta llegirà tres o quatre poemes propis. Com que hi haurà un total de 40 poetes es pretén arribar a recitar un total de 155 poemes com a mostra de rebuig a l’actual situació de repressió que pateix el país.

En un acte de presentació que va tenir lloc ahir al matí, l’actor, diputat i escriptor Francesc Ten, actualment diputat al Parlament, va remarcar que «és important que el món de la poesia faci sentir la seva veu davant la greu situació política que viu Catalunya».

«La gent no es preguntarà per què els poetes fan aquest acte de reivindicació i de protesta. Ben al contrari, la gent es preguntaria perquè no el fem. Si han parlat empresaris, bombers, ensenyants, funcionaris, artistes i tota classe de col·lectius professionals, ¿com s’entendria que no ho féssim nosaltres?», va dir Ten.

L’editor i escriptor Quim Curbet va al·ludir «al buit de poder que ha deixat el 155» i va fer una crida a editors i escriptors a reunir-se amb normalitat a la casa Solterra -seu del Departament de Cultura a Girona- per celebrar el tradicional esmorzar de Sant Jordi que convoca el delegat del Govern i que «aquest any no es pot convocar perquè no hi ha delegat».

A més dels esmentats, han confirmat la participació: Roger Costa-Pau, Rosa Font, Susanna Rafart, Lluís Lucero, Marta Pérez Sierra, Xavier Serrahima, Míriam Cano, Carme Pagès, Irene Tarrés, Antoni Marí, Carles Morell, Rosa Vilanova, Josep Ramon Bach, Jordi Virallonga, Josep Martínez Cervera, Agustí Olivare, Anna Pantinat, Ricard Ripoll, Laia Llobera, Eduard Casas, Lluís Freixas, Laia Carbonell, Miquel Bezares, Vicenç Llorca, Manel Ollé, Joan Puigdefàfrega, Raquel Santanera, Lluís Urpinell i Jordi Guardans.