Els arqueòlegs han buidat àmfores de fa 2.000 anys procedents del vaixell romà enfonsat a tocar de les illes Formigues i han confirmat que portava salsa de peix. Després de retirar el sediment que s'havia acumulat al seu interior durant segles, del fons de les àmfores n'han sortit escates, trossos d'espines i part de la resina que els romans feien servir per impermeabilitzar-les. Ara, aquestes mostres serviran per dur a terme un estudi pioner a nivell internacional per descobrir quines plantes i peixos es posaven a la salsa, que es feia servir com a condiment gastronòmic, i veure de quins arbres s'extreia la resina.

A França s'analitzaran les restes de pol·len i a Noruega, l'ADN de les escates, les espines i els trossos de resina. «Això ens permetrà aprofundir coneixements sobre la vida a l'època dels romans», concreta el responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), l'arqueòleg Gustau Vivar.

S'han passat dos mil·lennis a més de 45 metres de profunditat, però ara fa pocs mesos van tornar a la superfície. Formaven part de la càrrega del vaixell romà que a principis del segle I dC es va enfonsar al litoral del Baix Empordà. Un derelicte que els arqueòlegs van descobrir al 2016 i que ja s'ha començat a excavar en profunditat. De moment, traient part de la sorra que recobreix el jaciment, ja s'han comptabilitzat 135 àmfores que han pogut ser buidades per rescatar les restes del seu interior.