L'escriptor gironí més llegit, més conegut i més universal del segle XX, Josep M. Gironella, autor de Los cipreses creen en Dios, serà homenatjat amb una exposició que s'inaugurarà aquest proper dilluns, diada de Sant Jordi, a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

La localitat natal de Gironella, Darnius, va ser la primera d'acollir aquesta exposició organitzada amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor, que va morir l'any 2003. L'Ajuntament de Darnius, organitzador de la mostra, l'ha cedida a la biblioteca Rahola. La direcció i recerca documental de l'exposicó és de Pere Perxés.

«Empordanès de naixement (Darnius 31 de desembre de 1917), arenyenc d'adopció i gironí d'inspiració». Així descriu l'exposició la figura de Gironella, home que va viure a Girona, Paris, Barcelona, Palma de Mallorca, Bonn, Hèlsinki, Zurich i, entre altres llocs, l'Índia.

Escriptor en llengua espanyola, Gironella va viatjar per tot el món i va plasmar les seves percepcions en nombrosos llibres de viatges. Va escriure assajos, poesia, biografies i autobiografies.

L'obra de Gironella està estretament lligada al moment històric i als traumes personals. Va escriure 40 obres i va ser traduït al català, a l'anglès, al francès, a l' italià, a l'alemany, al japonès, a l'holandès i al finès.

Va guanyar importants premis literaris com el Premi Nadal de 1946 amb la novel·la Un Hombre, i el Premi Nacional de Literatura l'any 1953, amb l'obra Los cipreses creen en Dios, obra que va vendre 6 milions d'exemplars i va contribuir a internacionalitzar el nom de Girona amb la història de la família Alvear. Amb la mateixa obra, l'any 1955, va guanyar el Premi Thomas Moore de Chicago a la millor novel·la estrangera als EUA. L'any 1971 va rebre el Premi Planeta amb la novel·la Condenados a vivir. L'any 1997 va obtenir l'accèssit al premi de novel·la Fernando Lara, amb l'obra Se hace camino al andar.

Gironella va ser durant anys col·laborador del Diari de Girona.