L'Ajuntament de Girona assumirà aquest any l'esmorzar literari de Sant Jordi perquè Cultura no l'organitza arran de les conseqüències del 155 i la impossibilitat de formar Govern. La tradicional cita que aplega escriptors, llibreters i editors al principi de la jornada, es farà al Centre Cultural La Mercè.

«No ens ho podíem deixar perdre perquè encara ens veiem privats de les estructures pròpies del país per part d'aquells qui pretenen manar des de fora», assegura el regidor de Cultura, Carles Ribas.

Abans de l'esmorzar, però, hi haurà un acte reivindicatiu al Palau Solterra, que impulsa l'editor gironí Quim Curbet, i al qual l'Ajuntament dona suport.

La invitació que ha fet córrer per xarxes socials convida tothom qui vulgui a anar-hi a dos quarts de deu del matí -l'hora en què es feia l'esmorzar- i recomana portar llaços grocs als vestits i a les solapes.

L'esmorzar literari de Sant Jordi marca l'inici de la Diada a Girona ciutat. Organitzat des dels Serveis Territorials de Cultura, s'hi conviden escriptors, llibreters i editors. A més, cada any s'aprofita la trobada per commemorar una efemèride.

El 2017 es va dedicar a l'escriptor Prudenci Bertrana, autor entre d'altres de Josafat, i a la seva filla Aurora, amb motiu del 150è i 125è aniversari dels seus naixements.

Aquest 2018, les conseqüències de l'aplicació del 155 han comportat que Cultura no organitzi l'acte. De fet, l'Estat va destituir l'anterior director territorial, Francesc Ten, i la impossibilitat de formar Govern ha comportat que encara no n'hi hagi.

L'esmorzar literari tindrà lloc a tres quarts de deu del matí al pati del Centre Cultural La Mercè.

Carles Ribas explica que va parlar amb Ten, que per a ell segueix essent «director territorial de Cultura» i tots dos van decidir que la cita no es podia «deixar perdre». «Ho assumim de manera excepcional, perquè aquest és un esmorzar que organitza la Generalitat, i quan es recuperi el Govern, s'ha de tornar a fer al Palau Solterra», subratlla el regidor de Cultura.

Ribas concreta que a partir d'ara l'Ajuntament ja començarà a enviar les invitacions. «Hem de mantenir la tradició, i no volíem donar la sensació que la situació actual era l'excusa perfecta per no fer-lo; per això hem fet aquest pas endavant», precisa el regidor.

«Entenem, si es pot dir així, que el d'aquest 2018 serà un pedaç momentani, perquè l'any que ve es podrà tornar a fer a la Delegació de Cultura de la Generalitat», conclou.