El titular del Jutjat de Primera Instància de Barbastre (Osca) ha rebutjat la pretensió catalana que la demanda civil interposada des de l'Aragó per reclamar que la devolució de les 111 peces del patrimoni històric artístic de les parròquies de la Franja aragonesa es resolgui a Lleida.

Amb aquesta decisió, donada a conèixer ahir a través d'un acte, el jutjat rebutja la declinatòria plantejada pel Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu d'aquesta població catalana per impugnar la falta de competència territorial de l'òrgan judicial aragonès, i també la no adequació de la causa a la jurisdicció civil.

En relació amb la competència territorial, el jutge, que imposa les costes generades als demandats, considera que l'acció civil plantejada pel Bisbat de Barbastre-Montsó és legítima ja que les peces reclamades han de ser considerades com a béns immobles inseparables del seu lloc d'origen.

Per avalar aquesta tesi, que sustenta la impugnació de la part catalana, el magistrat es recolza en el Codi Civil, que cataloga amb béns immobles «les estàtues, relleus, pintures o altres objectes d'ús i ornamentació», i també en les lleis de Patrimoni Històric.