Quimi Portet, que actuarà aquesta nit a l'Auditori de Girona, i Roba Estesa, que ho farà a la plaça de Catalunya, en un concert gratuït de la «Festa Major» de l'Strenes, són dues de les principals apostes del festival per aquesta nit de divendres, que dona el tret de sortida a un intens cap de setmana musical.

Quimi Portet presentarà el desè àlbum de la seva carrera en solitari, Festa Major d'hivern, amb el seu so particular, lletres estrambòtiques i una maduresa avalada pel seu passat amb El Último de la Fila.

El septet femení del Camp de Tarragona de folk reivindicatiu Roba Estesa, per la seva part, iniciarà avui a Girona la gira de presentació del seu segon disc, Desglaç en el qual han buscat «generar imatges més que discursos», segons la seva cantant, Gemma Polo.

Revelació dels dos últims anys amb el folk calent del seu primer disc, Descalces, que els va portar a oferir centenars de concerts i a arrasar en els Premis Enderrock del 2017, tornen ara convertides en septet amb la incorporació d'Helena Bantulà a la guitarra elèctrica i amb nous ritmes com la cúmbia, el swing, els vals, la polca, l'ska o el soukous.

No passarà per alt, d'altra banda, la presència avui de Valtonyc a la «Festa Major» de l'Strenes, que acollirà així un acte de reivindicació de la llibertat d'expressió. Pupil·les i la Fundación Tony Manero són els altres artistes d'una jornada que comptarà amb Food Trucks a l'aire lliure.