El novel·lista Javier Marías per Berta Isla i el poeta de Palafrugell Luis Bagué Quílez per Clima mediterráneo van ser guardonats ahir amb els Premis de la Crítica que atorguen anualment els crítics literaris espanyols als millors llibres de narrativa i poesia.

El premi de poesia en llengua castellana per a Bagué mostra una obra que camina entre allò políticament incorrecte amb referents de pintures rupestres, les xarxes socials, Velázquez, Don Quixot, el toro d'Osborne o l'alta velocitat i inclou una visió reflexiva i escèptica del món, segons el jurat.

L'autor, de 40 anys, va assegurar ahir que rebre el premi ha estat inesperat perquè, entre els autors que s'estudiaven per endur-se el guardó hi havia poetes consagrats i va recordar que el seu llibre ja va rebre el Premi Tiflos de Literatura en la modalitat de poesia convocat per l'ONCE.

Bagué va voler traslladar en aquest poemari com se sent en l'actualitat el Mediterrani, «bressol de la civilització i ara lloc on moren els somnis de moltes persones que intenten arribar a Europa». Un llibre que té ironia i crítica social però d'una forma amena per al lector, tant per al que busca la poesia més tradicional però també el que vol noves apostes, considera l'autor.

Doctor en Filologia Hispànica per la Universitat d'Alacant, Bagué ha publicat els llibres de poemes Telón de sombras (2002, premi Antonio Carvajal i premi Ojo Crítico de RNE), El rencor de la luz (2006, Premi Joaquín Benito de Lucas) i Un jardín olvidado (2007, premi Hiperión).