El ple del CoNCA dona suport a Santi Vila i Lluís Puig davant del procés judicial plantejat contra ells en el conflicte per l'art de Sixena. Segons el Consell, les obres d'art procedents del Monestir de Santa Maria de Sixena conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya i al Museu de Lleida van ser adquirides legalment a la comunitat religiosa propietària de les obres segons el preu establert en el seu moment.

Amb la seva actuació, des del CoNCA s'entén que els consellers de cultura van complir «escrupolosament» amb la legislació catalana de patrimoni i de museus i que les seves decisions han estat sempre «fonamentades en els informes tècnics emesos pels òrgans competents», ja sigui per part de l'Institut d'Estudis Catalans, Junta de Museus, Associació de Museòlegs o la Junta de Qualificació.

L'objectiu primordial, assegura el CoNCA en un comunicat, va ser «protegir» les obres d'aquest patrimoni, assegurant-ne la restauració, la conservació i el manteniment en les condicions adequades, per tal d'assegurar que en pogués gaudir tota la ciutadania.

L'exconseller Vila va declarar dimecres davant el titular del jutjat 3 d'Osca per la demanda de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena per la seva negativa a tornar a Aragó la part dels béns del Monestir de Sixena que estaven dipositats a Lleida i que van ser traslladats durant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

A més, la representació legal d'aquest consistori ha demanat la detenció de l'exconseller Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, perquè també comparegui.