Maria Mercè Roca, portaveu del grup municipal d´ERC-MES a l'Ajuntament de Girona, ha valorat les conclusions del "mapa cultural" encarregat pel Consistori. La regidora ha "agraït i celebrat" que el regidor delegat hagi encarregat una diagnosi de la situació de la cultura a Girona, i ha afegit que "les conclusions del document ratifiquen que cal canviar l´orientació de les polítiques culturals en la línia del que nosaltres hem vingut defensant al llarg d´aquest mandat".

La cap de l'oposició ha explicat que més del 50% dels projectes es registren al centre històric, i a més de les molèsties de la freqüència d'activitats per als veïns, "això provoca també una merma d'oportunitats per als diferents barris de Girona".

ERC-MES defensa "començar a descentralitzar la cultura a Girona per tal que arribi a tots els barris, i instem al govern a fer-ho".

La coalició ha recordat que va pactar amb CiU en els pressupostos de l´any 2016 una partida de 75.000€ perquè els barris poguessin programar cultura, però finalment "el govern va gastar aquests diners en l´estrena de Joc de Trons".

"L´experiència passada que tenim d´aquest govern és dolenta, però ara que tenen el mapa cultural esperem que li facin cas i hi posin fil a l´agulla, doncs tots els barris són centre i mereixen disposar d´una programació cultural variada i de qualitat".

Una altra de les qüestions que ha volgut subratllar la portaveu és la necessitat de "dur la cultura a nous públics, especialment al que s´anomena no-públic: joves, migrants, persones amb pocs recursos, etc".

Segons Roca, "la cultura com a eina de cohesió social vol dir treballar perquè els col·lectius més vulnerables puguin accedir a la vida cultural de la nostra ciutat". La regidora ha contraposat això al model de festivals i de concebre la cultura "com un factor exclusivament de promoció econòmica, que el mapa cultural també posa en entredit".