El temporal de llevant del passat mes de març a l'Escala va deixar al descobert restes restes arqueològiques a la platja del Moll Grec d'Empúries, tal com va informar al seu moment aquest diari.

Una primera intervenció ha permès als arqueòlegs afirmar que es tracta de diverses estructures i murs que datarien de la segona meitat del segle VI a.C i que correspondrien al moment inicial de l'ocupació grega.

La directora del MAC-Empúries, Marta Santos, va explicar ahir que tenien coneixement de la seva existència però no sabien que estarien en tant bon estat de conservació.

«Quan van aparèixer les restes ho vam comunicar al servei d'Arqueologia de la Generalitat, que va decidir fer-hi una excavació d'urgència», detalla.

L'arqueòloga responsable dels treballs, Anna Maria Puig, va dir que és important actuar-hi per evitar que l'exposició a l'exterior erosioni les restes i també per documentar les successives ocupacions que hi van haver.

«Han aparegut diversos estrats relacionats amb aquestes construccions que ens permetran datar-ho i també determinar quins usos tenien», afirma Puig.

«Ens donarà informació molt valuosa per reconstruir com era l'antiga línia de la costa i com era la relació que la ciutat grega tenia amb el mar», insisteix Santos.

A principis de març, un fort temporal de llevant va provocar destrosses al passeig de l'Escala. Si aquesta era la cara negativa, la positiva es produïa a la platja del Moll Grec, a tocar de les ruïnes d'Empúries, on la llevantada va propiciar una intervenció arqueològica ja que va erosionar part de la sorra de les dunes que hi ha a la zona i va posar al descobert restes de l'antiga ciutat grega.

Segons Santos, les restes que ara han afloraran d´aigua tenen lògica continuïtat per sota de les dunes de la platja fins a enllaçar amb la ciutat grega visitable dins el recinte d´Empúries.

Una vegada finalitzi l´excavació arqueològica, les restes es tornaran a cobrir de sorra perquè la platja recuperi el seu aspecte original amb vista a la temporada de bany.

Els arqueòlegs no poden de moment oferir detalls concrets, però ja poden afirmar que han localitzat algun pou i diversos estrats que els permetran datar les diferents fases d'ocupació de l'espai.

«El que sabem és que s'han de situar en el context de la ciutat grega», diu Puig. En aquest sentit, detalla que es tractaria de construccions anteriors aixecades al subsòl de l'edifici ubicat a l'Àgora, l'Estoa, un espai dedicat a les transaccions mercantils durant l'època hel·lenística.

Un jaciment únic

Empúries és l'únic jaciment de la Península Ibèrica on conviuen les restes d'una ciutat grega (Empòrion) amb les d'una ciutat romana (Emporiae).

El primer establiment dels grecs data precisament del segle VI aC en una petita illa davant de la costa del golf de Roses (Palaia Polis, ciutat antiga), tot i que després es van desplaçar a terra ferma per fundar el que es coneix com la Neàpolis, ciutat nova. L´any 218 aC, el port emporità va servir de punt d´entrada a la Península per a les tropes romanes en la seva lluita contra l´exèrcit cartaginès.