El director teatral Àlex Rigola estrenarà al Temporada Alta Macho Man, una instal·lació de teatre documental sobre la violència masclista. Aquest serà de ben segur un dels plats forts del festival, que se celebrarà enguany del 5 d'octubre al 9 de desembre.

Altres noms i muntatges destacats seran el director teatral belga Guy Cassiers, que dirigirà a Lluís Homar a La néta del senyor Linh; l'argentí Claudio Tolcachir, que presentarà la versió catalana de l'aclamada obra L'Omissió de la família Coleman; Lali Ayguadé i Ghilhem Chatir que presentaran Here i el director teatral Stefan Kaegi visita per primera vegada el festival amb la reconeguda companyia berlinesa Rimini Protocoll amb l'espectacle Uncanny Valley.

El certamen ha programat aquest 2018 un totla de 17 coproduccions, dels quals 10 són d'autoria catalana.

Macho man d'Àlex Rigola és una coproducció del Festival amb Heartbreak Hotel i Titus Andrònic, el Grec i el Teatre del Canal.

Una dona que ha sofert violència de gènere actua com a guia dels espectadors pels diversos espais. És una macroinstal·lació, no hi ha actors i el tema és la violència de gènere vist des de molts angles diferents.

El festival fa «un salt» en la internacionalització de les produccions amb col·laboracions amb companyies, equipaments i festivals de fora del país, i apostant per crear aliances entre equips artístics i tècnics catalans i estrangers perquè col·laborin conjuntament en les produccions.

Lluís Homar serà l'únic actor a La neta del senyor Linh, de Philippe Claudel, dirigida per un vell conegut del Temporada Alta: el director teatral belga Guy Cassiers. Interpretarà els papers del narrador, el senyor Linh i el senyor Bank, i jugarà amb els recursos escènics. Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, va explicar ahir en la presentació que La néta del senyor Linh tracta sobre l'exili i la solitud, i l'autor reclama «una mirada diferent sobre l'emigrant i l'exiliat». Aquesta és una coproducció del Teatre Lliure i el teatre Toneelhuis d'Anvers.

L'argentí Claudio Tolcachir presentarà la versió catalana de l'aclamada obra L'Omissió de la família Coleman. El repartiment estarà format per Roser Batalla, Bruna Cusí, Josep Julien, Cesca Piñón, Vanessa Segura, Marc Rodríguez, Ireneu Tranis i Sergi Torrecilla. El muntatge s'estrenarà al festival i farà temporada posteriorment al Teatre Romea i una gira per Catalunya.

Here és una coproducció de Temporada Alta 2018 en el marc del projecte europeu i de ICI-CNN Montpellier / Occitanie.

L'obra comptarà amb la soprano Astrid Stockman, el multi-instrumentista Josep Maria Baldomà i la dramaturga i escenògrafa Aïda Gabriêls. La proposta s'emmarca dins el programa Pyrenart de cooperació territorial de la Unió Europea.

El director teatral Stefan Kaegi visita per primera vegada el festival amb l'espectacle Uncanny Valley acompanyat per la companyia berlinesa Rimini Protocoll.

L'espectacle reflexiona sobre la relació entre els homes i les màquines. Ha col·laborat en l'obra l'escriptor i dramaturg Thomas Melle, qui ha acceptat que es realitzi una còpia d'ell en format robot animatrònic. «No hi haurà actors, només hi haurà un robot», ha dit Sunyer.

Temporada Alta també estrenarà La set i la revolució de Piero Steiner, Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases, que posaran en comú la seva mirada sobre el món de l'escena; Kassandra, una obra protagonitzada per Elisabet Casanovas, de l'uruguaià Sergio Blanco dirigida per Sergi Belbel centrada en la figura de la mitologia grega Cassandra; Troia, una veritable odissea! de Cor de Teatre; Una lluita constant de Carlota Subirós i la Ruta 40; Una Ilíada dirigida per Juan Carlos Martel protagonitzada per Eduard Farelo; La lleugeresa, dirigida i escrita per Ivan Benet; Mili kk de Marc Angelet i Els ocells, una col·laboració en la producció amb la companyia La Calòrica i Decadència d'Steven Berkoff amb direcció de Gloria Balañà.

Recurs als tribunals per l'IVA

Sobre la polèmica de l'IVA, Sunyer ha reiterat que no hi ha novetats després que un jutge acceptés les al·legacions que es van presentar, en relació al pagament de l'IVA que exigia Hisenda. Una xifra que s'enfilava fins al 1,4 milions , i que el festival no podia assumir. «Recorrem als tribunals i ara es poden tardar tres o quatre anys».

Una altra novetat és que el Ministeri de Cultura atorgarà entre 30.000 i 35.000 euros al Temporada Alta. Una ajuda que van rebre fa més de dues setmanes i feia dos anys que no rebien.