El catedràtic d´Història Moderna de l´Autònoma, el gironí Antoni Simon, va assegurar ahir que actualment, a la universitat, es fan «menys» tesines sobre història de Girona que als anys 70, i va explicar que, salvant poquíssimes excepcions, s´ha deixat de fer recerca sobre història d´aquesta ciutat que, paradoxalment, té uns arxius riquíssims.

Simon va lamentar que els Quaderns d´Història de Girona que Ajuntament i Diputació es van comprometre, l´any 1986, a completar en cinc o sis anys, avui encara tinguin quatre o cinc volums pendents de publicació.

Antoni Simon va fer aquestes declaracions ahir al vespre a l´Ajuntament de Girona, en l´acte de presentació del llibre de la historiadora escalenca Montserrat Jiménez, titulat Girona, 1793-1795. Guerra Gran i organització política a la Monarquia dels Borbons. Aquest llibre, publicat per l´Ajuntament, és una excepció, segons Simon, enmig d´un panorama de mancances. El catedràtic de l´Autònoma va voler aclarir que es fa recerca en temes d´història rural i d´arqueologia i història antiga, però, segons ell, «poc sabem sobre la Girona del segle XVI, de la segona meitat del XVII i hi ha moltes mancances sobre els segles XIX i XX».

Segons ell, la manca de recerca afecta l´Institut d´Estudis Gironins, que fa més de dos anys que no convoca cap congrés, quan han de ser bianuals.

Com a raons d´aquestes mancances, va esmentar la falta, als segles XIX i XX, d´una «potent burgesia il·lustrada a Girona». Això avui es fa notar en una «poca implicació de la societat civil en cultura i historiografia».

Nadal reclama una nova síntesi

A l´acte hi era present l´exalcalde, actual conseller de la Generalitat i historiador Joaquim Nadal, que en declaracions a aquest diari va reclamar «una nova història de Girona». Nadal va dir que el panorama «és molt millor avui que no pas fa 25 anys».

Per la seva part, l´alcaldessa Anna Pagans va anunciar un conveni amb la Universitat de Girona, al qual espera que s´afegeixi la Diputació, per fomentar la recerca i iniciar un seguit de publicacions a propòsit del bicentenari dels setges de Girona per les tropes napoleòniques.