«Un festival acústic dins el panorama musical català per a tots aquells professsionals del sector, artistes i públic que hi estiguin interessats». Així es presenta l'Acústica, el Festival Acústic de Catalunya que tindrà lloc a Figueres del 29 d'agost al 2 de setembre, en sis escenaris gratuïts ubicats entorn del Museu Dalí.

Des de fa cinc anys aquesta mostra ha intentat assolir un espai propi dins del circuit de festivals i mercats musicals, sempre mantenint unes línies conceptuals basades en l'exigència artística del format acústic o unplugued com a marca de singularitat del festival, crear un mercat professional de propostes intimistes; fugir d'esdevenir un simple festival d'exhibició al mateix temps intentar contribuir a la renovació del panorama artístic català i finalment fugir de qualsevol possible comparació amb una festa major, intentant en tot moment conservar un caràcter de gratuïtat però enmirallant-se en festivals com el Mercat de Música Viva de Vic o l'Affrocaribbean festival de Bèlgica.

El director artístic del festival, Xavier Pascual subratllava «Pel que fa a convocatòria de públic, hem aconseguit una molt bona publicació passant de 3.000 assistents als 23.000 de l'any passat, quan vam començar no ens imaginàvem que aconseguiríem aquest èxit, però hem arribat a ser el festival acústic amb més públic de Catalunya».

Un programa amb una varietat d'artistes dirigits a diverses franges d'edat és el punt clau que ha convertit l'Acústica en un esdeveniment per a un públic molt complet.

«Enguany tenim un canvi important. En comptes del nom que abans tenia de festival Acústica estem intentant que aquest esdeveniment ara tingui un nom més metafòric, es tracta de l'aparador Acústica. Cada vegada teniem més públic a veure les nostres creacions i és per aquesta vessant professional que vam creure convenient donar-li aquest punt metafòric, com si la gent pogués venir, mirar i si li interessa comprar. Això sí, sense perdre mai les bases del que és el festival. És per això que s'ha dividit l'esdeveniment en diferents seccions i així tenim sis aparadors».

Enguany es suposa que Raimundo Amador, Manuel Fuentes, Víctor, la Cabra Mecànica i l'Adrià Puntí seran els «concerts estrella». «Els artistes que tenen més èxit són els que acostumen a tenir més popularitat i convocatòria de públic», concretava el director artístic seleccionador dels artistes programats.

És gràcies a aquest augment d'espectadors que l'esdeveniment ha pogut aplegar en aquestes passades edicions tot un seguit d'artistes tan reconeguts com Toni Beiro, Miquel Abras, l'Orquestra Fireluche o Sabina dins la secció de mercat de noves propostes o artistes catalans com Gerard Quintana, Pep Sala, Jaume Sisa, Gossos, Toni Xuclà, Gossos, Whiskin's o Jofre Berdagí i fins i tot artistes coneguts en àmbit estatal com Pastora, la Cabra Mecánica o Nena Daconte.

«El que intentem reivindicar enguany és que aquest aparador pugui dir-se en paraules majúscules» , expliquen.

I afegeiquen que «al ser en un format acústic ja es tenquen portes i a més en ser privat tampoc ajuda a les formacions més recents que no es coneixen. Això és un handicap perquè l'Acústica sempre depèn de l'èxit de convocatòria que tingui perquè és necessària la popularitat però estem intentant que a partir d'ara i cada vegada més, poguem arriscar-nos amb la programació, aconseguint contractar grups més desconeguts».

Diferents col·laboracions

Aquest acte sempre ha comptat amb la col·laboració de la revista Enderrock i el concurs Sona9, el qual ha escollit el festival Acústica com a seu de la seva final en la modalitat de cançó d'autor.

Aquest esdeveniment compta amb l'ajuda de Promo Arts. Music. A més d'encarregar-se de l'organització del festival, aquesta empresa s'ocupa de la contractació d'artistes de gran calibre com Gerard Quintana, Berta i Macedònia al mateix temps de fer-se càrrec de la producció d'altres festivals com el Reggaestiu, festival itinerant de reggae de la costa brava.

Un dels elements més destacats d'aquesta sisena edició és el concert que presenta Adrià Puntí, que es promociona amb el nom de «Josep Puntí canta cançons d'Adrià Puntí», tot i que es tracta de la mateixa persona, el cantant ha decidit deixar en segon terme el seu nom artístic.

Tal com proposa l´organització, l'Acústica es presenta enguany com un «esdeveniment per a tothom».