Norman Mailer, un dels principals renovadors de la literatura estatunidenca del segle XX, va morir ahir als 84 anys a l´hospital Mount Sinai de Nova York, va informar el seu marmessor literari i biògraf, J. Michael Lennon. Des de la seva primera gran obra, The Naked and the Dead (Els nus i els morts, 1948) i fins a les seves obres mestres de periodisme literari, com The Armies of the Night (Els exèrcits de la nit, 1967), el novel·lista sempre va destacar per la perspicàcia, passió i originalitat.

L´obra de Mailer, autor de 39 llibres -incloses onze novel·les- ha estat brillant, controvertida i variada. Aquest novaiorquès de pares jueus va ser sovint lloat i criticat alhora. Algunes de les obres de Mailer van ser molt elogiades i altres molt desacreditades, però cap descrivia la gran novel·la americana que va ser la seva recerca vital des que, un dia, aquest descarat enfant terrible de 25 anys, va aconseguir l´èxit.

Mailer va construir i va cultivar una imatge de polemista agut que vivia en el luxe. Bevia, lluitava, fumava marihuana, es va casar sis vegades i va apunyalar la segona dona gairebé mortalment durant una festa en la qual estava borratxo.

Va tenir nou fills, va iniciar una carrera quixotesca per convertir-se en alcalde de Nova York i va ser el productor i director de cinc pel·lícules que van passar sense pena ni glòria. Va coquetejar amb el periodisme, va pilotar ultralleugers, va reptar a boxejadors professionals, va ser vetat per l´Associació de Joves Dones Hebrees (YWHA) per recitar poesia obscena, va mantenir una agra polèmica pública amb l´escriptor Gore Vidal i va liderar la croada contra l´alliberament de la dona.

Però, tal com va dir el crític de Newsweek Raymond Sokolov el 1968, «al final són els seus escrits els que compten». Mailer, va dir Sokolov, posseïa «un superb estil natural que no es trenca sota la pressió a la qual el sotmet, un talent per a la narrativa i els personatges amb venes i sistemes nerviosos reals, una gran capacitat i ànsia per l´experiència, un sentit de la urgència per experimentar amb les idees i els personatges en una difícil era de gresol».

Norman Mailer va néixer el 31 de gener de 1923 a Long Branch (Nova Jersey). La seva família aviat es van traslladar al novaiorquès barri de Brooklyn, un veïnat descrit després per Mailer com «l´entorn jueu més segur dels Estats Units».

Va estudiar en col·legis públics i va començar enginyeria aeronàutica a la Universitat d´Harvard el 1943. Va ser llavors quan va decidir dedicar-se a la literatura, poc abans que fos cridat a files i enviat a Filipines durant la II Guerra Mundial. Aquesta experiència li va servir per documentar-se per a la primera novel·la, The Naked and the Dead, publicada al 1948, quan estudiava un postgraduat a la parisenca Universitat de La Sorbona.

La novel·la es va convertir en un gran èxit a escala internacional, i als Estats Units va ser ungit com el nou Hemingway. Gràcies a aquest èxit puntual, Mailer va poder submergir-se en la contracultura de la dècada de 1950 i va poder escriure articles per al setmanari Village Voice.

Després va publicar Barbary Shore (La costa de Barbaria, 1951) i The Deer Park (El parc dels cérvols, 1955), totes dues acollides amb fredor per crítica i públic. Així seria la resta de la seva carrera, plena d´èxits i també d´empreses fallides.

Va cobrir com a periodista la Convenció Demòcrata de 1960. Mailer es vanagloriava que el seu article Superman arriba al supermercat va ser fonamental perquè el després president John F. Kennedy aconseguís derrotar el seu rival, el republicà Richard M. Nixon en la carrera per la Casa Blanca.

La novel·la An American Dream (Un somni americà, 1965) reflectia la seva vida a través de la lent d´un personatge semiautobiogràfic que cau en un món de violència i sexe. Encara que ser qualificada per Life com «el gran retorn de Norman Mailer», aquest llibre també el va fer mereixedor de l´animadversió del moviment feminista.

Després, Mailer va narrar com a periodista la gran manifestació antibel·licista de Washington, les convencions polítiques de 1968, els combats de boxa entre Mohammad Alí i Floyd Patterson o l´arribada de l´home a la Lluna.

El seu relat de la marxa pacifista al Pentàgon The Armies of the Night va mereixet el premi Pulitzer. També van ser notables Advertisements for myself (Advertències a mi mateix, 1959) o Miami and the Siege of Chicago (Miami i el setge de Chicago, 1968).

The Executioners Song (El cant del botxí, 1979), relat de la vida i mort del criminal Gary Gilmore, el va fer mereixedor del segon premi Pulitzer. Entre els seus últims treballs destaquen Harlot´s Ghost (El fantasma de Harlot, 1991) o Gospel according to the son (L´evangeli segons el Fill,1997).

Tot i haver estat sotmès a una operació de cor i que l´artritis l´obligava a utilitzar crosses, Mailer va mantenir l´entusiasme per l´escriptura i aquest mateix any va publicar The Castle in the Forest (El castell en el bosc) novel·la en què un serf de Satanàs narra la vida del jove Adolf Hitler.