Tot i que no se sap la data exacta de la seva construcció, aquesta se situa entre finals del segle XVII i principis del segle XVIII. I és que un document de l'any 1711 ja parla que el pou de glaç de Palol de Revardit servia per subministrar gel als habitants de Girona.

Amb 10,10 metres de fondària i 8,35 metres de diàmetre, és el pou de glaç més gran de la comarca del Pla de l'Estany. Segons ha explicat l'alcalde de Palol de Revardit, Jordi Xargay, 'la seva vida útil es va estendre fins a la primera dècada del segle XX'. El pou emmagatzemava el glaç que s'extreia de sota la riera del pont vell del Marmanya, a tocar de Riudellots de la Creu.

Aquest glaç es comercialitzava i es feia servir per a diferents usos quotidians. Dins el pou s'hi introduïen blocs de gel, que a l'hivern es col?locaven en capes separades per branques d'alzina, boll, bruc, falgueres, palla o terra. I és que el transport i el comerç del glaç va ser una activitat molts destacada al món rural abans de l'auge de la industrialització.

'Quan el pou va caure en desús, es va fer servir com una mena de canyet; s'hi llançaven els animals morts', ha explicat Jordi Xargay. I ha afegit: 'Fins i tot, durant la seva neteja també s'hi van trobar armes de l'època de la Guerra Civil, que s'hi van llançar durant la retirada perquè aquest era un lloc de pas de la gent que marxava a l'exili cap a França'.

Els treballs de neteja i restauració del pou van començar el 26 de març de l'any 2000, quan un grup de voluntaris del Centre Excursionista de Banyoles i del Centre d'Estudis Comarcals, juntament amb veïns de Palol, van netejar l'exterior del pou.

També es va senyalitzar el camí d'accés i es va instal?lar un panell informatiu. A partir del 2005, es va netejar i restaurar l'interior del monument. La restauració ha permès conservar també part de l'empedrat exterior, que és l'original, i que es feia servir perquè els carros i animals carreguessin el glaç sense perill de relliscar. La intervenció ha costat 25.000 euros, i els han pagat l'Ajuntament i la Diputació de Girona.

Ara, amb la voluntat de difondre el pou de glaç i la seva història, Palol de Revardit ha organitzat visites guiades al monument. Es faran cada diumenge, a partir d'aquest 13 de gener, i fins al 8 de juny. Des de les 11 del matí a les 2 del migdia, cada mitja hora s'explicaran les característiques del pou de glaç i la importància de la conservació del gel en aquella època. Les visites són gratuïtes.

Aquest no és l'únic pou de glaç que es troba a la comarca del Pla de l'Estany. També se'n coneix l'existència d'altres a Banyoles, Cornellà de Terri, Crespià, Porqueres, Serinyà i Vilademuls.