DdeG, Girona

L'alcalessa de Girona, Anna Pagans, va lloar ahir la "modernitat" que, en la seva època, va fer destacar el pedagog Josep Dalmau Carles i dels llibres que editava. Josep Dalmau Carles va ser el fundador del Grup Escolar Gran Via de Girona, però també va destacar com a fundador de l'editorial Dalmau Carles Pla, especialitzada en llibres escolars. Pagans va recordar que els llibres d'aquesta editorial, amb els quals van aprendre a llegir milers de nens de tot l'àmbit llatinoamericà, arribaven a tiratges superiors als 550.000 exemplars.

L'Ajuntament de Girona va acollir ahir la presentació de la Biografia del mestre Josep Dalmau Carles (Papers on Demand), llibre que també inclou una breu història de l'editorial.

L'autor del llibre és Salvador Asso, el qual va recordar que el seu pare va començar a treballar a l'editorial Dalmau l'any 1911, mentre que ell es va jubilar de l'empresa l'any 1999, deixant enrera una història familiarde que el vincula durant 83 anys a l'editorial.

Per la seva part, el catedràtic d'Història Josep González-Agapito va donar les gràcies, visiblement emocionat, per haver pogut aprendre a llegir amb els llibres de l'editorial i impremta més important de la Girona del segle XX, tal com van fer milers de nens d'Espanya i Sud-amèrica.