El proper dimarts 27 d'octubre es compliran 25 anys de la mort de Xavier Cugat, el músic, dibuixant i home de negocis gironí que va triomfar a Hollywood.

Cugat va néixer l'1 de gener de 1900 en una casa de la plaça de l'Oli de Girona, però la seva família va emigrar a Cuba quan era un nen i, d'adolescent, es va instal·lar als Estats Units. Va estudiar violí al Conservatori, però va canviar la música clàssica pels ritmes llatins i, al capdavant de la seva orquestra, es va convertir en un dels homes més influents de la meca del cine i descobridor de talents com el de Rita Hayworth.

Quan va tornar a Catalunya, se'l coneixia més per la cara frívola d'un home que es va casar cinc vegades i sempre s'envoltava de dones guapes.

El Dominical d'aquesta setmana repassa la trajectòria de Cugat, enterrat al cementiri de Girona i a qui l'Ajuntament dedicarà un any d'activitats que, de moment, es limiten a la presentació del monogràfic que li ha dedicat una revista especialitzada en música. El suplement Dominical també explica la història de Joan Busquets i Vergés, un referent entre els maquis que van lluitar contra la repressió franquista.